Να μην ανοίξουν αύριο τα καταστήματα. Συγκέντρωση, 10πμ στη Factory Outlet

1784
καταστήματα

Καθώς η μνημονιακή κυβέρνηση έχει ψηφίσει την κατάργηση της παραδοσιακής αργίας της 2ης Ιανουαρίου, είναι πάρα πολλά εκείνα τα καταστήματα που πρόκειται ν’ ανοίξουν αύριο, παρά την εξάντληση των εργαζομένων από το εντατικό εορταστικό πρόγραμμα. 

Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, που καλεί σε συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα  Factory Outlet, στην οδό Πειραιώς, αύριο, Τετάρτη 2 Ιανουαρίου στις 10 π.μ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Αυτές τις άγριες -για τους εργαζόμενους στα καταστήματα- ημέρες η εργοδοτική ασυδοσία χτυπάει κόκκινο. Σαν να μην έφταναν για τους εργοδότες οι 3 απανωτές Κυριακές του Δεκέμβρη (και μια ακόμη που έρχεται στις 20 Γενάρη) με τα μαγαζιά ανοιχτά, τα εξαντλητικά ωράρια, η υπερεργασία και η υπερωριακή -πολύ συχνά “μαύρη”- απασχόληση, η “Μαύρη Παρασκευή” και οι “λευκές νύχτες”, η απάνθρωπη εντατικοποίηση των όρων εργασίας… Ορισμένα μεγάλα αφεντικά του εμπορίου μεθοδεύουν για ακόμα μια χρονιά μέχρι και το άνοιγμα των καταστημάτων στις 2 Γενάρη! Επιχειρούν, δηλαδή, να κλέψουν ακόμα και αυτή την κατ’ έθιμον κλαδική αργία. Εδώ και δεκαετίες την ημέρα αυτή είτε γίνεται απογραφή (όπως και γίνεται ακόμα σε κάποια βιβλιοπωλεία τουλάχιστο), είτε παίρνουμε ρεπό για την εργασία μας την Κυριακή.

Η αρχή έγινε το 2016 με τα Media Markt να ανοίγουν αιφνιδιαστικά στις 2/1. Την επόμενη χρονιά, στις 2/1/17 η συνέχεια επιχειρήθηκε να δοθεί από τους ομίλους INDITEX και H&M, που τελικά υποχώρησαν μπροστά στην αντίσταση  εργαζομένων στο εμπόριο. Ωστόσο, τα μαγαζιά άνοιξαν τη μέρα εκείνη στα «εκπτωτικά χωριά-πολυκαταστήματα» McArthurGlenn, Factory Outlet και Empoli Outlet. Τα τρία τελευταία λειτούργησαν και στις 2/1/18, ενώ έχουν δρομολογήσει τη λειτουργία τους και για τις 2/1/19. Την περασμένη χρονιά μάλιστα στην εργοδοτική αυτή δράκα σκόπευε να συμμετέχει και η αλυσίδα Public, η οποία τελικά -λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και τις αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων- έκανε πίσω.

Μέσα από το διαχρονικό και τον εν εξελίξει αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια, έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα το τί παίζεται στον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου. Τα αφεντικά στοχεύουν, από τη μία, στην υποτίμηση της εργασίας μας με κάθε τρόπο. Πετσόκομμα μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, απολύσεις, καθυστέρηση ή και μη καταβολή δεδουλευμένων, μαύρη εργασία, αυταρχισμός, υπερενταντικοποίηση, άνοιγμα καταστημάτων όλες τις μέρες, καταπατώντας κάθε εργατικό δικαίωμα και στοιχειώδη κατάκτηση. Από την άλλη, μέσα από τις διάφορες αντεργατικές μεθοδεύσεις παίζεται -στις πλάτες των εργαζομένων πάντοτε- και το παιχνίδι των αφεντικών για το «μοίρασμα της πίτας» της αγοράς.

Βέβαια, η όλη αυτή αντεργατική επίθεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται, ψηφίζονται και εφαρμόζονται. Και όσο και να διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες το «τέλος των μνημονίων», παραμένουν ακόμα σε ισχύ όλοι οι σχετικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και που έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στα αφεντικά να μπορούν ολοένα και να οξύνουν την επίθεσή τους προς τον κόσμο της εργασίας.

Τέλος, μέσα από τους αγώνες μας έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα και ποιο είναι το διακύβευμα για εμάς τους εργαζόμενουςΣτηριζόμενοι στις δικές μας πλάτες, χωρίς να περιμένουμε κάποιους άλλους να δώσουν τον αγώνα για λογαριασμό μας, με όπλα μας την από τα κάτω οργάνωση, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική-συναδελφική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωση στα σωματεία μας, να αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Να μπλοκάρουμε όλες τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις-επιθέσεις στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

Να εναντιωθούμε δυναμικά στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα καταστημάτων στις 2 Γενάρη 2019. Αξιοποιώντας και την αγωνιστική εμπειρία των περασμένων χρονιών, με εμβληματικούς σταθμούς αγώνα τη μάχη για τις 2 Γενάρη 2017 ενάντια σε INDITEX και Η&Μ και τη μάχη ενάντια στα Factory Outlet το 2018 με την εργατική συγκέντρωση στις 2/1/18 και την απεργιακή περιφρούρηση στις 14/1/18 στο πολυκατάστημα στην Πειραιώς. Να εναντιωθούμε μέσα και από την ευρεία δημοσιοποίηση αυτής της εργοδοτικής επίθεσης. Αλλά και μέσα από τις εργατικές παρεμβάσεις μας ενάντια στην κατάργηση όλων των αργιών και ενάντια στα “απελευθερωμένα” ωράρια. Και με τη συνέχιση και την ενδυνάμωση του συνόλου των ταξικών αγώνων μας.

Να μην επιτρέψουμε να παγιωθεί στη συνείδηση των αφεντικών αλλά και του «καταναλωτικού κοινού» ότι στις 2 Γενάρη τα μαγαζιά θα’ ναι ανοιχτά.

Να συμμετέχουμε στην εργατική συγκέντρωση που οργανώνουμε με το Συντονιστικό δράσης την Τετάρτη 2/1/19 στις 10πμ στο Factory Outlet στην Πειραιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας