Νίκη Μέρκελ-Πούτιν: Έσπρωξαν Μπάιντεν να εγκαταλείψει τις κυρώσεις για NordStream2

512
Νίκη Μέρκελ-Πούτιν

ZeroHedge 26-5-21 Authored by Pat Buchanan

Μετάφραση Μ.Στυλιανού

Όταν οι ΗΠΑ δημιούργησαν το ΝΑΤΟ, πρωταρχικός σκοπός της συμμαχίας ήταν να χρησιμεύσει ως δυτικό τείχος για την υπεράσπιση της Γερμανίας έναντι των 400.000 ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ποταμού Έλβα.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η Γερμανία αποφάσισε να διπλασιάσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο που απαιτείται για τη λειτουργία της γερμανικής οικονομίας, παρά την αντίθεση του μεγάλου προστάτη της, των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις κατά του Matthias Warnig, συμμαθητή του Πούτιν, η εταιρεία του οποίου, Nord Stream 2 AG, τοποθετεί τον αγωγό κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία, που έχει πλέον ολοκληρωθεί κατά 95%.

Όταν ολοκληρωθεί, ο Nord Stream 2 θα καταστήσει τη Μόσχα τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Γερμανίας και θα στερήσει το Κίεβο από τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε τέλη διέλευσης που εισπράττει

 

ετησίως επειδή  επιτρέπει  να περνάει το ρωσικό αέριο από την Ουκρανία στη Γερμανία.

Προηγουμένως, ο Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φαίνονταν αποφασισμένοι να εναντιωθούν.

Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει:

«Πιστεύουμε ότι ο αγωγός (Nord Stream 2) είναι κακή ιδέα. Προωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και υπονομεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης και τα δικά μας. Στην πραγματικότητα αντιβαίνει στις αρχές που έχει θέσει η ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και την μη υπερβολική εξάρτησή της από καμία χώρα, ιδίως, στην προκειμένη περίπτωση, από τη Ρωσία».

Ήδη από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε καταστήσει σαφή τη δέσμευσή της να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία περί κυρώσεων που τέθηκε σε εφαρμογή με δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο και είχε καλέσει τις εταιρείες που εμπλέκονται στον Nord Stream 2 να «εγκαταλείψουν αμέσως τις εργασίες για τον αγωγό».

Η Ουκρανία είναι εμβρόντητη και εξοργισμένη.

Το  ουκρανικό κοινοβούλιό, η Ράντα, ενέκρινε ψήφισμα  που προτρέποντας το Κογκρέσο να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που προβλέπονται από την αμερικανική νομοθεσία για να σταματήσει εντελώς και αμετάκλητα την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 εφαρμόζοντας κυρώσεις αποκλεισμού εναντίον όλων των συμμετεχόντων σε αυτό το ρωσικό γεωπολιτικό έργο».

Γιατί ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν υποχώρησαν; Ήταν για να διευκολύνουν τη σύνοδο κορυφής του Μπάιντεν τον Ιούνιο με τον Πούτιν;

Ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν πιθανώς ότι ο Nord Stream 2 είναι σχεδόν πλήρης και ο κύριος ηπειρωτικός σύμμαχος της Αμερικής, η Γερμανία, είναι πλήρως αφοσιωμένη στο έργο. Η πρωθυπουργός Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί από το αξίωμά της αυτό το έτος, ενέκρινε τη συμφωνία με τη Ρωσία του Πούτιν και η κληρονομιά της συνδέεται πλέον με την ολοκλήρωσή του έργου.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί καθώς το Βερολίνο, όπως σκοπεύει να κάνει, καταργεί σταδιακά τους σταθμούς παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Αυτό εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη δέσμευση των 30 μελών του να αντιμετωπίσουν μια επίθεση εναντίον ενός ως επίθεση εναντίον όλων.

Μια Γερμανία που διπλασιάζει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την οικονομία της θα ήταν διατεθειμένη να πάει σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να στείλει γερμανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό του ΝΑΤΟ;

Θα ήταν το Βερολίνο πρόθυμο να κηρύξει πόλεμο στο δικό του βενζινάδικο;

Η υποχώρηση του Μπάιντεν από την αντίθεση στον Αγωγό Nord Stream 2 ξαφνιάζει και από άλλη άποψη. Αυτός και η ομάδα του έχουν δείξει ότι είναι πραγματικοί ζηλωτές της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να δουν την γρήγορη κατάργηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Μπάιντεν ακύρωσε τον αγωγό Keystone XL, εξοργίζοντας τους Καναδούς και σκοτώνοντας 11.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν απαγόρευσε κάθε νέα άδεια γεώτρησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ μόλις είπε σε καναδική επιχείρηση ενέργειας, την Enbridge, ότι πρέπει να κλείσει έναν αμφιλεγόμενο αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου που περνάει κάτω από τα Στενά του Μακκίνακ, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι μια διαρροή θα ήταν καταστροφική για την περιοχή.

Για 67 χρόνια, η Enbridge μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον δυτικό Καναδά μέσω του Μίσιγκαν και των Μεγάλων Λιμνών σε διυλιστήρια στο Οντάριο.

Αλλά το Μίσιγκαν λέει τώρα ότι αυτό το τμήμα του αγωγού είναι πολύ επικίνδυνο για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Νωρίτερα τον Μάιο, η Αμερική έλαβε ένα κάλεσμα αφύπνισης σχετικά με την ευπάθεια του ενεργειακού της εφοδιασμού. Ο  αγωγός Colonial, ο οποίος μεταφέρει διυλισμένη βενζίνη και καύσιμα από το Τέξας και την Ανατολική Ακτή στη Νέα Υόρκη, αναγκάστηκε να κλείσει αφού χτυπήθηκε από χάκερ για την απόσπαση λύτρων. Η επίθεση ήταν προφανώς πράξη εγκληματικής ομάδας, όχι έθνους-κράτους. Αλλά η ζημιά που έγινε ήταν σημαντική.

Τα μισά βενζινάδικα σε αρκετές πολιτείες στην ανατολική ακτή έπρεπε να κλείσουν, όταν οι αντλίες βενζίνης τους εξαντλήθηκαν από μεγάλες ουρές πανικόβλητων οδηγών. Για να λειτουργήσει πλήρως ο αγωγός τους, η Colonial αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια.

Αυτό κατέδειξε την ευπάθεια του ενεργειακού συστήματος των ΗΠΑ και της νέας τεχνολογίας του στο είδος των κυβερνο-επιθέσεων που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εχθροί πολύ πιο σοβαροί από την εγκληματική συμμορία που ξεκίνησε την επίθεση στον  Αγωγό της Colonial .

Πριν πενήντα χρόνια αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία των ΗΠΑ: Το εμπάργκο πετρελαίου που επιβλήθηκε από τους Σαουδάραβες και άλλες αραβικές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, σε αντίποινα για την στρατιωτική βοήθεια του Ρίτσαρντ Νίξον που επέτρεψε στο Ισραήλ να επιβιώσει και να επικρατήσει στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Είμαστε ακόμα προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιου μεγέθους;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας