Νέα πυρά Ερντογάν: Να βάλουμε τέλος στο μονοπώλιο του δολαρίου

927
ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

Την πρόθεση της Τουρκίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν, δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

«Αν έχουν τα δολάρια τους, έχουμε τον Θεό μας, δεν μπορούν να ανατρέψουν την Τουρκία με τα δολάρια» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως «πρέπει σταδιακά να τερματίσουμε το μονοπώλιο του δολαρίου, κάνοντας χρήση των τοπικών και εθνικών μας νομισμάτων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την τουρκική οικονομία ισχυρή και σταθερή, την ώρα που η εντεινόμενη νομισματική κρίση που πυροδοτεί η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ως και 14% οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κι ενώ οι κολοσσοί της χώρας καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον.

«Επιχειρούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχυρή και σταθερή οικονομία της Τουρκίας μέσω της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω ή να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτούς που κατηγορεί για αυτές τις πρακτικές.

Επιχειρώντας δε, να αμυνθεί στις επιθέσεις, που όπως υποστηρίζει, δέχεται η τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη για οικονομική ανεξαρτησία, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας