Η κυβέρνηση της Δυτ. Λιβύης ζητά βοήθεια από Ρωσία κατά Τουρκίας

1201
Λιβύη

Ο μεγάλος αντίπαλος της Τουρκίας, ηγέτης της κυβέρνησης  της δυτικής Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε την βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να επικρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και αναγνωρίζεται από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ και η οποία φέρεται έτοιμη να αναγνωρίσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα… νότια… της Κρήτης!

Ως γνωστόν, o Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ επέδειξε στην κυβέρνηση της Τρίπολης χάρτες με περιοχές της «κατεχόμενης από τους Έλληνες, Μεσογείου» ζητώντας από την λιβυκή «κυβέρνηση»«να σταθεί δίπλα στη Τουρκία» και να δεχθεί την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη!

Αμέσως μετά την επιστροφή Ακάρ στην Άγκυρα, ταξίδεψε στη Τουρκία ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και «έδωσαν τα χέρια».

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων, ο Χ.Χαφτάρ ταξίδεψε άμεσα στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Σ.Σοϊγκού. Ζήτησε όπλα, ρωσικές ειδικές δυνάμεις και προσέφερε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις για την στήριξη του αλλά και ως αντίβαρο στην τουρκική απειλή.

Ο Χ.Χαφτάρ, ήταν συνεργάτης του Μουαμάρ Καντάφι στην ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς το 1969, αλλά τα είχε «σπάσει» και είχε καταφύγει στις ΗΠΑ το 1990 μέχρι το 2011 που ανατράπηκε ο Μ.Καντάφι και επέστρεψε στην Λιβύη, όπου αναγνωρίστηκε, από ότι είχε μείνει από τις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, ως ο φυσικός ηγέτης τους.

Κατάφερε και κατανίκησε τους ισλαμιστές στην «σφηκοφωλιά» της Βεγγάζης, αλλά ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία που στήριξαν τους… light ισλαμιστές της Τρίπολης και την κυβέρνησή «Εθνικής Ενότητας» του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης εκτός από την Ρωσία και από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία κλπ.

Η αγωνία του Χ.Χαφτάρ είναι να μην αναπτυχθούν απέναντί του τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ελεγχθούν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της δυτικής Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας