Νέα εισβολή Αζερμπαιτζάν στα εδάφη Αρμενίας-“Φλέγεται” ο Καύκασος

999
Νέα εισβολή Αζερμπαιτζάν στα εδάφη Αρμενίας

Ρώσοι ειρηνευτές, έφτασαν αμέσως στην περιοχή που κατέλαβαν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν τη νύχτα

Νέο συνοριακό επεισόδιο, έλαβε χώρα στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαιτζάν και δημιουργείται  μεγάλη ανησυχία, πως ο απώτερος στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος της χερσαίας σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με τα εδάφη στο Ναχιτσεβάν, τα οποία ενώ του ανήκουν, χωρίζονται γεωγραφικά από εδάφη της Αρμενίας, ενώ συνορεύουν με το Ιράν και την Τουρκία.

Εφ’ όσον συνδεθούν πλέον τα δύο εδάφη, το Αζερμπαϊτζάν θα συνδέεται μέσω ξηράς με τον μεγάλο σύμμαχό τoυ, την Τουρκία.

Άλλωστε, η οριοθέτηση στην περιοχή φαίνεται να γίνεται επί τόπου, με συνεννοήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι εν γνώσει των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας

Χθες το βράδυ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τα σύνορα της Αρμενίας και κατέλαβε, μέρος του εδάφους της γειτονικής χώρας. Το πρακτορείο πληροφοριών και ειδήσεων Avia.pro, έλαβε πληροφορίες ότι μια ομάδα δεκάδων (σύμφωνα με άλλες πηγές, έως και 150 στρατιώτες ) του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, αναπτύχθηκε στο έδαφος της περιοχής Syunik της Αρμενίας, ως αποτέλεσμα που η διαδρομή Γκόρις – Ντάβιτ Μπεκ ελέγχθηκε από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Έγινε γνωστό ότι Ρώσοι ειρηνευτές, έφτασαν αμέσως στην περιοχή που κατέλαβαν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν τη νύχτα, απαιτώντας από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, να εγκαταλείψει το έδαφος της χώρας της Αρμενίας.

Οι τελευταίοι αρνήθηκαν να υπακούσουν σε οποιαδήποτε εντολή, αλλά ταυτόχρονα, απελευθέρωσαν τα οχήματα που ήταν εκεί από τον αποκλεισμένο αυτοκινητόδρομο.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από το Μπακού για το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι μια προσπάθεια διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Μια τέτοια επίθεση επιτρέπει στον CSTO να παρέμβει στην κατάσταση, καθώς μιλάμε για άμεση επίθεση στην Αρμενία.

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας Αρμάν Τατόγιαν, αποκαλεί το κλείσιμο από τους Αζερμπαϊτζανούς στρατιώτες του διακρατικού δρόμου που οδηγεί από το Γκόρις στο Κάπαν στην επαρχία Συύνικ, «προσχεδιασμένο έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού της Αρμενίας».

Σε δήλωσή του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Διαμεσολαβητής είπε ότι θα υποβάλει, ειδικές αναφορές για το περιστατικό στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

«Για περισσότερες από 3 ώρες, 50 ή περισσότεροι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν έχουν αποκλείσει τον διακρατικό δρόμο, που οδηγεί από το Γκόρις στην Καπάν κοντά στο χωριό Ντάβιτ Μπεκ. Αρνούνται να ανοίξουν το δρόμο.

Αυτές οι ενέργειες είναι εγκληματικές, περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ολόκληρου του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Έχουμε σημάνει συναγερμό, καθώς  επιβεβαιώνονται, όλα αυτά από πολίτες και έχουμε επαληθεύσει τα πάντα.

«Προειδοποιώ πάρα πολύ για αυτόν τον κίνδυνο και δηλώνω, ότι το κράτος πρέπει να ενεργήσει και να το πράξει επειγόντως. Η παρουσία  ενόπλων στρατιωτικών του Αζερμπαιτζάν, στους δρόμους μεταξύ των κοινοτήτων Syunik της Δημοκρατίας της Αρμενίας είναι εγκληματική ενέργεια. Παραβιάζει από μόνη της το δικαίωμα των ανθρώπων στη ζωή, στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλα διεθνή εγγυημένα ζωτικά δικαιώματα.

«Είναι προφανές για μένα από τα γεγονότα, ότι πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και μια ανοιχτά και εχθρική πράξη. Είναι έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας».

Έγινε γνωστό ότι  Ρώσοι και Αρμένιοι συνοριοφύλακες, διεξήγαγαν επί τόπου διαπραγματεύσεις, για το άνοιγμα του δρόμου και μέσω των προσπαθειών τους τα πολιτικά αυτοκίνητα, απομακρύνθηκαν από το οδόφραγμα.

Σύμφωνα με τα επαληθευμένα δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί. Μέχρι στιγμής συνεχίζουν να αρνούνται το άνοιγμα του δρόμου.

«Νωρίς το πρωί, ειδικές εκθέσεις για αυτό το περιστατικό θα σταλούν στους σχετικούς διεθνείς φορείς », αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του Αζερμπαιτζάν, εκδόθηκε απλά μια ανακοίνωση : «Στις 26 Αυγούστου ξεκινώντας από τις 02:25 έως τις 03:40, οι μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από τις θέσεις στον οικισμό Yukhari Zaghali της περιοχής Basarkechar, χρησιμοποιώντας φορητά όπλα που περιοδικά πυροβολούσαν τις θέσεις του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, προς την κατεύθυνση του οικισμού Istisu του στην περιοχή Kalbajar», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Να σημειώσουμε ότι στους σχεδιασμούς του Αζερμπαιτζάν, είναι να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή στον διάδρομο του Ζανγκιλάν με προορισμό την Τουρκία, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν, ενώ σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2020, το κύριο μέρος της σύνδεσης Αζερμπαϊτζάν και Ναχιτσεβάν θα περνάει από τα αρμενικά εδάφη και η Αρμενία, θα πρέπει να παρέχει ασφαλή συγκοινωνιακή σύνδεση.

Ωστόσο, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τονίζει πως ο έλεγχος των εδαφών του διαδρόμου Ζανγκιλάν, που θα συνδέουν το Αζερμπαϊτζάν και το Ναχιτσεβάν ανήκουν στα ιστορικά δικαιώματα της χώρας του. Οι γενικές αναφορές που αφήνουν ανοικτό το ζήτημα, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αρμενίας αλλά και την ανησυχία των Αρμενίων στην περιοχή. Η κατασκευή ενός σιδηροδρόμου βέβαια χρειάζεται χρόνο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας