Με Μακρόν κατά Μέρκελ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών

1475
μέρκελ

Ανοιχτή δημόσια κριτική προς την Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τονίζοντας πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να είναι “τσιγκούνα” κατά τις συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

“Η αποταμίευση είναι αρετή, αλλά η φιλαργυρία είναι ένας κίνδυνος γι’ αυτό που θέλουμε να αποκτήσουμε και να οικοδομήσουμε, δηλαδή την ενότητα και την ισχύ της Ευρώπης”, ανέφερε χθες, Τετάρτη 13 Ιουνίου, ο Μάας σε ομιλία του στο Βερολίνο.

Το σχόλιο αυτό στοχεύει εμμέσως πλην σαφώς την καγκελάριο, η οποία δείχνει απρόθυμη να χαλαρώσει τα λουριά της δημοσιονομικής πειθαρχίας χάριν των επενδύσεων στην Ευρώπη, παρά τα μεγάλα εμπορικά και δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μακρόν για συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε τομείς όπως η οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ασφάλεια, η οποία έτυχε ψυχρής υποδοχής από την καγκελάριο.

“Όλα αυτά μπορούν να επιτύχουν μόνο σε μια ριζοσπαστική συμμαχία με τη Γαλλία”, είπε. Ο γάλλος πρόεδρος “έκανε φιλόδοξες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για εμένα είναι σαφές πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα μεγάλο ‘ναι’”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

“Δεν είναι ανάγκη να είμαστε σύμφωνοι σε όλες τις λεπτομέρειες στην αρχή της συζήτησης, αλλά ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας της διατλαντικής σχέσης, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι εργαζόμαστε χέρι με χέρι”, συνέχισε.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις εδώ και αρκετούς μήνες για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη όμως οι διαφωνίες παραμένουν. Η Μέρκελ δέχθηκε έπειτα από πολλή διστακτικότητα την αρχή ενός επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης τον οποίο όμως δεν σκοπεύει να το εξοπλίσει παρά με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ζητούσε αρχικά πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας