ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Καμία κατάργηση ή περικοπή σε επίδομα και ΒΑΕ

1220
ασφαλιστικό

24ωρη πανελλαδική απεργία στις 3 Οκτώβρη – Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, κι εμείς θρηνούμε ανθρώπινες ζωές

Καμία αυταπάτη δεν έχουν οι εργαζόμενοι ότι βρήκαν την «Ιθάκη» τους και ότι τελείωσε η «οδύσσεια» των μνημονίων, όπως θέλει να μας παραπλανήσει η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων με διαγγέλματα, εξαγγελίες και παροχολογίες, όταν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις είναι ψηφισμένοι από τους ίδιους και βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή.

Από το 2015 (49 προαπαιτούμενα «θεσμών») βρίσκεται στο στόχαστρο  των τροϊκανών και της κυβέρνησης το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς έχουν εκτιμήσει ότι με την κατάργηση του θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος και θα συμβάλει στα αιματηρά ετήσια πλεονάσματα που έχει η κυβέρνηση συμφωνήσει και ψηφίσει.

Το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 προβλέπει ξεκάθαρα την κατάργηση από 1 Μάρτη 2019 όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων – διατάξεων – υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου να …. εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» που συστήθηκε με τον ίδιο νόμο, αλλά αποκλείοντας σκοπίμως από την σύνθεσή της τους εκπρόσωπους των εργαζομένων.

Υπολογίζοντας η κυβέρνηση το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο κόστος εργασίας, που ο ανταγωνισμός και η «δίκαιη ανάπτυξη» το θέλουν να συμπιέζεται όλο και περισσότερο, υποτιμά απαξιωτικά τις ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων που χάθηκαν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή την ώρα της εργασίας τους και  θρηνούμε με μεγάλη συχνότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα αναρίθμητα εργατικά ατυχήματα που συστηματικά αποφεύγεται η καταγραφής τους αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες που δεν αναγνωρίζονται.

Δεν είναι τυχαίο που με την ανοχή της κυβέρνηση που μέχρι και σήμερα δεν έχει φέρει καμία νομοθετική ρύθμιση για να λύσει την διαφορά Ελ.Συν με ΓΛΚ, στους δικαιούχους του επιδόματος που προβλέπει το αρθ. 98 του Ν.4483/2017 συμψηφίζουν την προσωπική διαφορά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με αποτέλεσμα αυτό να εξανεμίζεται. «προεόρτια» της κατάργησης να σκεφτούμε;

Στην πράξη, με την ψήφιση του νόμου 4512/2018 έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου τομέα και των Ο.Τ.Α.

Η κατάργηση του επιδόματος συνδέεται άμεσα με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης. Με την ίδια ευκολία που έβαλαν χέρι στην απεργία, καρατόμησαν μισθούς και συντάξεις, αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα σταματήσουν στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προχωρώντας και στην κατάργηση της ασφάλισης των ΒΑΕ.

Η 24ωρη απεργία στις 3 Οκτώβρη πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα και τα Συνδικάτα χρειάζεται συντονισμένα να κλιμακώσουν τον αγώνα βγαίνοντας επιθετικά απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όχι μόνο για την διαφύλαξη του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται από το είδος της εργασίας τους καθώς και την ένταξη τους στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ, αλλά να συνδεθεί και με την γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων κατά της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, διεκδικώντας την επαναφορά όλων των μισθολογικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αυταρχικά και βίαια κατάργησαν με τα μνημόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας