Μετά Σλοβακία αποσύρονται και ΗΠΑ από τουρκική άσκηση λόγω κατεχομένων

466

Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει την συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση Anadolu Ankasi 2021, λόγω της συμμετοχής των κατεχομένων, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακιας Ivan Korcok στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Λίγη ώρα αργότερα γινόταν γνωστό ότι οι ΗΠΑ την τελευταία στιγμή δεν συμμετείχαν σε τουρκική άσκηση στο Ικόνιο χωρίς να δώσουν καμία δικαιολογία. Ωστόσο τουρκικές πηγές ασφαλείας εκτιμούν ότι ο λόγος είναι επειδή στην ίδια άσκηση συμμετείχε το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση της άσκησης από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ και του ψευδοκράτους.

Ωστόσο, προχθές στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ για τις χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση δεν αναφέρονται οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι υπουργοί Σλοβακίας και Ελλάδας είχαν σήμερα  σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση, η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας