Μείζων πρόκληση: Θα δικαστούν στην Τουρκία οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

1676
τουρκία

Νέες διαστάσεις μείζονος, ίσως, πρόκλησης λαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τυπικό ζήτημα», ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι έλληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη στην Τουρκία για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα, ίσως και για κατασκοπεία (!!!) πράγμα που προκαλεί ερωτηματικά και ιδιαίτερες ανησυχίες.

Οι Τούρκοι είχαν στήσει ενέδρα στους έλληνες στρατιωτικούς

Ταυτόχρονα, καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι το χθεσινό περιστατικό της σύλληψης των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς από μέλη τουρκικής περιπόλου σε δασική περιοχή των Καστανιών Έβρου δεν πρέπει να αποδοθεί, μόνο σε ενδεχόμενη απώλεια προσανατολισμού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει στον Έβρο, και ως εκ τούτου γνωρίζουν καλά τις εκεί συνθήκες, ισχυρίζονται ότι η απώλεια προσανατολισμού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή με την πυκνή δασική βλάστηση, πόσω μάλλον όταν επικρατεί κακοκαιρία, με συνεχή χιονόπτωση.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τα στοιχεία που έχουν περιέλθει μέχρι τώρα εις γνώσιν τους αναφορικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δηλώνουν ότι η εικόνα που έχουν σχηματίσει παραπέμπει σε ενέδρα που είχαν στήσει τα μέλη της τουρκικής περιπόλου, προκειμένου να συλλάβουν στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Επομένως, μπορεί να γίνει λόγος για προσχεδιασμένη, προμελετημένη επιχείρηση από τουρκικής πλευράς, που αποσκοπούσε στη σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών.

Τουρκικά ΜΜΕ: Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο κινδυνεύουν να δικαστούν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

Αν και στο επίπεδο της διαχείρισης η κυβέρνηση θέλει υποβαθμίσει την σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές, οι εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές.
Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη και κρατούνται για δεύτερη ημέρα δημιουργεί προβληματισμό για τις προθέσεις των τουρκικών αρχών.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαξίωσε και χαρακτήρισε κατασκοπευτικά σενάρια ανάξια σχολιασμού, το ενδεχόμενο οι τούρκοι να κρατήσουν τους δύο αξιωματικούς για να διαπραγματευθούν την έκδοση δικών τους που βρίσκονται στην χώρα μας και τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ενώ επικοινωνία έχει υπάρξει και από τους διπλωματικούς διαύλους.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικές.
Ενδεικτικό είναι ότι από το υπουργείο Αμύνης λένε ότι το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και από το Εξωτερικών ότι το χειρίζονται οι στρατιωτικοί.
Σημειώνουν ότι στο παρελθόν και εμείς είχαμε κρατήσει για τρεις ημέρες Τούρκο πιλότο που είχε συλληφθεί μετά από πτώση μαχητικού στο Αιγαίο κατόπιν εικονικής αερομαχίας.
Εκτιμούν ότι οι προθέσεις των Τούρκων θα αποκαλυφθούν από τις κατηγορίες που θα τους αποδώσουν.
Στο ευνοϊκό σενάριο θα τους αποδώσουν παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο αρνητικό, που θα δείξουν και πρόθεση για κλιμάκωση, θα είναι για ένοπλη εισβολή και κατασκοπεία.
Ως αρνητικό δείγμα θεωρείται ότι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε επιτραπεί στους αξιωματικούς να επικοινωνήσουμε με τις ελληνικές υπηρεσίες και έτσι δεν είναι σαφές τι ακριβώς έγινε, εάν χάθηκαν και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος ή εάν τους είχαν στήσει παγίδα όπως κυκλοφορεί σε στρατιωτικούς κύκλους.
Σε κάθε περίπτωση ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει επιλυθεί στον τόπο που εκτυλίχθηκε, αποκτά διαστάσεις και μπαίνει σε ένα πλαίσιο ελληνοτουρκικής έντασης ήδη από το περιστατικό στα Ίμια και από τις απειλές στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας