«Μαύρη Τρίτη» στις ευρωπαϊκές αγορές – Καλλιέργεια κλίματος πανικού με αφορμή την «ιταλική κρίση»

1578
κλίματος
Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, με την αγορά να ακολουθεί την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ πτωτικά κινείται και το ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Καταρρέουν τα χρηματιστήρια – Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 740 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 2:20, διαμορφώνεται στις 741,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,91%. Τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2%.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 3% σε χαμηλό εννεαμήνου. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5% σε χαμηλό 13 μηνών, με τη διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών να αναστέλλεται αυτόματα λόγω της μεγάλης πτώσης τους. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη από τον Αύγουστου του 2016.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 4,5% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 21 μήνες.

Πιέσεις δέχονται τα ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους.

Ενδεικτικά πριν από λίγο η απόδοση του 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%.

Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολ. και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολ.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας