Κύμα φοιτητικών καταλήψεων. Συλλαλητήριο σήμερα στις 12

689
φοιτητικών

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος γενικών συνελεύσεων και ήδη σε αρκετά τμήματα έχουν αποφασιστεί καταλήψεις. Ήδη πραγματοποιούνται καταλήψεις σε σχολές στο Πάντειο, στο Γεωπονικό, σε τμήματα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και ο κατάλογος διευρύνεται.

Οι φοιτητές μετά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις τους τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους στους δρόμους για σήμερα Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα απαιτώντας την άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν καταθέσει αίτηση.

Στο «στόχαστρο» των φοιτητών βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είχε ψηφιστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Οι φοιτητές μεταξύ άλλων αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2), ενώ φαίνεται πως δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τη διαφαινόμενη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε πριν από λίγες ο υφυπουργός Παιδείας.

Σε κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων, οι σπουδαστές ζητούν μεταξύ άλλων αύξησης της χρηματοδότησης για την παιδεία στο νέο προϋπολογισμό

Η ακαδημαϊκή χρονιά, σημειώνουν,  «ξεκίνησε και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα εμπόδια της υποχρηματοδότησης, των επιχειρηματικών συμφερόντων που οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη βάζουν βαθιά μέσα στις σχολές».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αναγκαίο εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσουν και το το θέμα των μετεγγραφών, ζητώντας να ικανοποιηθούν όλοι οι φοιτητές που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Επίσης, στέλνουν μήνυμα ενάντια στα  σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφές των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια σπουδών, για τη βάση του 10 και την εφαρμογή της απαράδεκτης – όπως λένε – Οδηγίας της Ε.Ε. για παραπέρα ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων- Πανεπιστημίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας