Κυκλώνας στη Μοζαμβίκη: Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς

434
μοζαμβίκη

Ο χειρότερος κυκλώνας των τελευταίων 20 ετών χτύπησε τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε αφήνοντας πίσω 173 νεκρούς, μως ο απολογισμός αυτός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι.

«Προς το παρόν, επισήμως έχουμε 84 νεκρούς (μονάχα στη Μοζαμβίκη). Όμως, όταν πετάξαμε πάνω από την πληγείσα ζώνη σήμερα νωρίς το πρωί (…) για να κατανοήσω τί ακριβώς συνέβη, όλα μας οδηγούν στη σκέψη ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς», δήλωσε ο Νιούσι σε μια τηλεοπτική παρέμβαση από το Μαπούτο.

Ο Ιντάι, όπως είναι το όνομα του κυκλώνα, ήταν αμείλικτος. Κάποιο κατάφεραν να επιζήσουν βρίσκοντας καταφύγιο πάνω σε δέντρα και παρέμειναν εκεί αναμένοντας να τους σώσουν, εξήγησε ο πρόεδρος. Στις εναέριες φωτογραφίες, που αναμετέδωσε ο οργανισμός Mission Aviation Fellowship, διακρίνονται επίσης δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες σπιτιών, που έχουν κατακλυστεί από λασπόνερα.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

«Οι ποταμοί Πούνγκουε και Μπούζι ξεχείλισαν με αποτέλεσμα να χαθούν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά, απομονώνοντας κοινότητες. Πτώματα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για μια αληθινή ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο κυκλώνας Ιντάι, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές, σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη την Πέμπτη το βράδυ, συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία του στη γειτονική Ζιμπάμπουε, καταστρέφοντας δρόμους και γέφυρες και ισοπεδώνοντας νοσοκομεία και σχολεία.

Στη Ζιμπάμπουε «89 άνθρωποι σκοτώθηκαν…» εξήγησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νικ Μανγκουάνα.

«Έχουμε την αίσθηση ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός πολέμου ευρείας κλίμακας», εκτίμησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Περάνς Σιρί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας