Λαϊκή Ενότητα Καβάλας: Κινητοποίηση ενάντια στην ληστεία των διοδίων

1770
Καβάλα

Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι πρόκειται πολύ σύντομα να γίνει η δημοπράτηση, κατασκευή και λειτουργία σταθμού διοδίων σε στρατηγικό σημείο της Εγνατίας Οδού, ακριβώς πάνω στην παράκαμψη της πόλης μας. Η κατασκευή των διοδίων ακριβώς πάνω από την πόλη της Καβάλας γίνεται σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2014 οι υπουργοί της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Χαρδούβελης και Χρυσοχοϊδης, περί “χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους άξονες αυτής”. Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 13 σταθμών διοδίων σ’ ένα μήκος 650 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, δηλαδή διόδια ανά 50 χιλιόμετρα. Στους ήδη υπάρχοντες τρεις σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, προστίθενται τρεις επιπλέον νέοι, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος μετακίνησης στην περιοχή μας. Με την πολιτική της απόφαση, η επίσης μνημονιακή σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι αποτελεί πιστή συνέχεια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και, ακόμη χειρότερα, ένα ψευδεπίγραφο μνημονιακό κακέπτυπο.
Η προσθήκη των νέων σταθμών διοδίων δεν είναι τίποτε άλλο από μια προίκα για τους επίδοξους ιδιώτες “επενδυτές” που θα λυμαίνονται έναν σύγχρονο δημόσιο δρόμο, φτιαγμένο από τους φόρους και το υστέρημα του ελληνικού Λαού. Είναι μια προετοιμασία για την πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίηση του μόνου σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου της χώρας μας. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό του κόστους διέλευσης αλλά και αύξηση του καθαρού χρόνου ταξιδιού. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη σημαντικότερες στην αύξηση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων και, άρα στην σημαντική αύξηση της τελικής τιμής καταναλωτή. Οι επιπλέον σταθμοί διοδίων στην περιοχή μας θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες. Πιο σημαντική απ’ όλα όμως είναι η ανοιχτή και κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.
Ιδιαίτερα για την πόλη της Καβάλας, η κατασκευή του σταθμού διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο επιφέρει βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλήγμα, οι συνέπειες του οποίου είναι ανυπολόγιστες στη μακρά διάρκεια. Η τοπική κοινωνία ομόφωνα και έντονα έχει ήδη καταδικάσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης και είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά, με κάθε πρόσφορο μέσο. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας, καλεί όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να συμμετέχουν αύριο το απόγευμα στις 5 μ.μ., στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού, σ’ έναν πρώτο συμβολικό αποκλεισμό διαμαρτυρίας. Η δυναμική αυτή διαμαρτυρία ας αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κλιμάκωση της κοινωνικής αντίδρασης στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της πόλης μας, μέχρι και την τελική ακύρωση και απόσυρση της συγκεκριμένης εγκληματικής πολιτικής απόφασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας