Καρδίτσα-“Ιανός” : Οργή και απόγνωση από τους κατοίκους-“Ο νομός πέθανε”

865
κατοίκους

Κατεστραμμένες υποδομές, διαλυμένες επιχειρήσεις, αγρότες που έχασαν τις σοδειές τους, κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους, πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους. Αυτή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από την πόλη της Καρδίτσας.

«20 Σεπτέμβρη του 2020. Ταφόπλακα. Ο νομός Καρδίτσας πέθανε», λέει επιχειρηματίας της πόλης, στο Kontra Channel, σε μία δήλωση που περικλύει τις περισσότερες μαρτυρίες των κατοίκων, που μιλούν για βιβλική καταστροφή. «Είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσουμε. Είναι ολική η καταστροφή. Δεν υπάρχει επαγγελματίας που δεν έπαθε ζημιά», λέει άλλη επιχειρηματίας της πόλης.

Οι πολίτες της Καρδίτσας είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι και καταγγέλλουν την απουσία της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού αλλά και των τοπικών αρχών της αυτοδιοίκησης. 

Η κριτική στην κυβέρνηση είναι σφοδρή από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η κακοκαιρία αν και αναμενόμενη, βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές αλλά επίσης να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και αγνοούμενοι. Ακόμη και το μήνυμα του 112 έφτασε 22:00 το βράδυ της κακοκαιρίας αφού είχε σημειωθεί η καταστροφή και υπήρχαν νεκροί.

Στην Καρδίτσα καταγγέλθηκε ότι κυβέρνηση και δήμος ήταν εξαφανισμένοι ενώ η πόλη είχε μείνει συνολικά χωρίς ρεύμα επί ώρες και τα περισσότερα καταστήματα είχαν καταστραφεί. Σοβαρή κριτική δέχτηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Αγοραστός που χαρακτηρίστηκε «άφαντος».

Ενόχληση υπήρξε επίσης για το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε τρεις ημέρες μετά για τον απεγκλωβισμό ορισμένων κατοίκων από τα χωριά με ελικόπτερο αλλά δεν πήγε στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην περιοχή «την δεύτερη εργάσιμη μετά την καταστροφή», όπως είπε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. Ο πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε έντονα από τους κατοίκους κατά τη έξοδό του από το δημαρχείο της πόλης.

Βιβλική καταστροφή. Ανύπαρκτη η κρατική μηχανή. Είμαστε μόνοι μας. Τέσσερις ημέρες χωρίς φως», λένε στο Kontra Channel κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης. Οι μαρτυρίες τους είναι ενδεικτικές:

«Έσπασε το ποτάμι και πλημμύρισε όλη η Καρδίτσα. Το σπίτι μου έχει πάθει ζημιά και δεν έχει περάσει κανένας, να ρωτήσει αν είμαστε καλά. Ούτε οι τοπικές αρχές. Δεν έχει περάσει κανένας. Καμία βοήθεια».

«Έχουμε καταστραφεί. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα»

Μιλώντας για το ποσό αποζημίωσης των 8.000 τονίζουν ότι δεν αρκούν. «Έχουμε καταστραφεί εντελώς και όλοι κάνουν πλάκα. Μιλάμε για ανακαινισμένο μαγαζί πριν τρεις μήνες. Ποια επόμενη μέρα; Δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Άντε κι ανοίγουμε αύριο. Ποιος θα έρθει, ποιος έχει λεφτά; 210.000 στρέμματα κατεστραμμένα, το 80% – 90% του ιστού της πόλης καταστραμμένο. Καμία βοήθεια. Ποιος δήμος και ποια περιφέρεια; Πνίγηκαν κι αυτοί. Έπρεπε να έρθει βοήθεια από έξω, από το Βόλο, τα Τρίκαλα, η πολιτεία, ο στρατός, ξέρω ’γώ; Είναι δυνατόν να αφήνουν τον κόσμο έτσι;».

«Μιλάμε για εμπορεύματα 300.000 και 500.000 ευρώ. Για ολική καταστροφή. Και δεν υπάρχουν πιστώσεις», αναφέρουν. «Τι να κάνουν ποσά κάτω από 20.000 και 30.000. Πετάχτηκαν όλα τα εμπορεύματα. Χώρια αυτοί που είχαν μηχανήματα και καταστράφηκαν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας