Καλπάζει η τιμή πετρελαίου λόγω μειωμένης προσφοράς

1367
πετρελαίου

Στα ύψη εκτοξεύθηκαν χθες οι τιμές πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά και πάλι το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω προβλέψεων για μείωση της προσφοράς, από τη στιγμή που Σαουδική Αραβία και Ρωσία απέκλεισαν άμεση αύξηση της παραγωγής παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για λήψη μέτρων ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά.

Η τιμή brent εκτινάχθηκε προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, στο 80,94 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά πετρελαίου να δίνει τη δική της απάντηση στην άρνηση των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών του πλανήτη να αυξήσουν την παραγωγή τους. Μάλιστα, εταιρείες εμπορίας πετρελαίου προειδοποίησαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, λόγω της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Στη Ν. Υόρκη, η τιμή αργού ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 72 δολάρια το βαρέλι.

Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου Trafigura και Mercuria εκτιμούν ότι περί τα 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ενδεχομένως να αποσυρθούν από την αγορά ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι. «Η αγορά δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις απώλειες των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, κατά συνέπεια η άνοδος των τιμών θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν» εκτιμά ο Ντάνιελ Τζέγκι, πρόεδρος της Mercuria. H Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας από τις 4 Νοεμβρίου, ασκώντας πιέσεις και σε άλλες χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού. Αντίστοιχα, ο Μπεν Λούκοκ της Trafigura εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου θα αγγίξουν τα 90 δολάρια το βαρέλι έως τα Χριστούγεννα και τα 100 μέχρι το Νέο Έτος. Και η J.P.Morgan, στην τελευταία έκθεσή της, θεωρεί πιθανή την άνοδο των τιμών στα 90 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι οι τιμές πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα από τις αρχές του 2017 όταν ο ΟΠΕΚ με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, άρχισαν να συγκρατούν την παραγωγή τους για να στηρίξουν τις τιμές. Όμως, οι μη προγραμματισμένες μειώσεις από Βενεζουέλα και Λιβύη, καθώς και Νιγηρία, περιόρισαν περαιτέρω την προσφορά, την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προσεγγίζει τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά. Η κινεζική Unipec προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2030, φθάνοντας τα 104,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ «πρέπει να ρίξει τις τιμές, ευθύς αμέσως!», όμως ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκάνεχ δήλωσε ότι το καρτέλ δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα Τραμπ. «Γίνεται πλέον προφανές ότι με τους κορυφαίους παραγωγούς να εμφανίζονται απρόθυμοι να αυξήσουν την παραγωγή, η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με περιορισμούς στην προσφορά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει άνοδο στις τιμές» εκτιμά στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας