Καθίζηση στο χρηματιστήριο-Βουτιά έκανε η μετοχή της ΔΕΗ-Φουντάρουν την ενεργειακή βάση

981
Βουτιά έκανε η μετοχή της ΔΕΗ

Μεγάλη πτώση μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης. Φόβοι πως θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας σε έναν αδύναμο φορέα εκτεθειμένο στα χρηματιστηριακά παιχνίδια και με περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Δεν είδαν με καλό μάτι και οι επενδυτές την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για αύξηση κεφαλαίου. Με το «καλημέρα» οι μετοχές της εταιρείας «βούλιαξαν» (-11,53%) συμπαρασύροντας σε πτώση το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου που έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 873,10 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, πριν την ανακοίνωση για ΑΜΚ, είχε συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (εννέα με τη σημερινή).

Η συνεδρίαση, που ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,35% για τον γενικό δείκτη.

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να χάσει ένα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο εκχωρώντας στους ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μεγάλη πλειοψηφία της ΔΕΗ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά».

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια» θα γίνει «μπροστάρης στους αγώνες (…)» σημειώνει μεταξύ άλλων η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη που θεωρεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή και την ελληνική οικονομία».

Δεδομένο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.


► Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

► Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό.

► Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας