Ιταλία προεδρικές εκλογές: Μια από τα ίδια η επανεκλογή Ματαρέλλα

Ιταλία προεδρικές εκλογές

Τελικά μια από τα ίδια στην Ιταλία! Η επανεκλογή του Σερτζιο Ματαρέλα μετα την 7η ψηφοφορία πέρασε παρά τις επιφυλάξεις που είχε και ο ίδιος λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του! Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας με αυτή την επανεκλογή με το 75% των εκλεκτόρων ενός υπερήλικα πρώην Χριστιανοδημοκράτη για μια ακόμη επταετία κατέγραψε την πλήρη αδυναμία του σε επίπεδο πολιτικού στελεχικού δυναμικού τουλάχιστον !

Η κεντροδεξιά αλλά και η κεντροαριστερά με όλες τις κομματικές δυνάμεις που τις συναποτελούν, χωρίς καμιά σχεδόν εξαίρεση, δεν κατάφεραν να προτείνουν μια υποψηφιότητα που να μπορεί να ηγεμονεύσει πολιτικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση!

Η πρόταση που έγινε από την κεντροδεξιά για τον Σίλβιο  Μπερλουσκόνι μετά την αποχώρησή του για λόγους υγείας και όχι μόνο… αλλά και αυτή της δεξιάς προέδρου της γερουσίας δεν προχώρησαν ακριβώς επειδή η κεντροδεξιά στις πρώτες ψηφοφορίες φάνηκε καθαρά ότι είναι διασπασμένη και χωρίς τον απαραίτητο πλειοψηφικό αριθμό εκλεκτόρων από την βουλή και την γερουσία.

Οι λόγοι φυσικά που φθάσαμε στην υποψηφιότητα Ματαρέλα δεν είναι μόνο αυτοί είναι πολλοί.

Ο σημαντικότερος είναι η αδιαπραγμάτευτη θέληση της άρχουσας τάξης και ποιο συγκεκριμένα του επιχειρηματικού κόσμου και των τραπεζών για την συνέχιση της πρωθυπουργίας Ντραγκι !

Ένας παραδοσιακός Χριστιανοδημοκράτης λοιπόν στην  Προεδρία και ένας συντηρητικός νεοφιλελεύθερος τεχνοκράτης τραπεζίτης στην πρωθυπουργία είναι ότι το καλύτερο για τα συμφέροντα του συστήματος! Πρόεδρος και πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων είναι οι καλύτεροι συνεχιστές των Νατοϊκών και ευροενοσιακών επιλογών για το Ιταλικό σύστημα της άρχουσας τάξης  !

Η κεντροδεξιά ηττημένη πολιτικά αλλά και η κεντροαριστερά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το διαφορετικό με τον γερασμένο πλέον παλιό χριστιανοδημοκράτη Ματαρέλα!

Η κατ΄ ανάγκη εναλλαγή του διπολικού δικομματικού συστήματος μέσα στα αστικοδημοκρατικά πλαίσια με αυτή την επιλογή Ματαρέλα όμως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε καμιά περίπτωση !Τα ποιο καταπιεσμένα κοινωνικά φτωχά λαϊκά στρώματα, και γενικότερα ο κόσμος της εργασίας της Ιταλίας, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συναινέσουν στις επιλογές Ντραγκι!     Η οικονομική κρίση και προπαντός η ανεργία που μαστίζει και την Ιταλία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα νεοφιλελεύθερα γιατροσόφια Ντραγκι !

Κυρίαρχος σήμερα του πολιτικού παιγνιδιού αδιαμφισβήτητα είναι ο Τραπεζίτης, ο οποίος θεωρείται το «διαμάντι» του Ιταλικού πολιτικού συστήματος, αλλά όχι όμως για πολύ καιρό απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα. Μια τεχνοκρατική νεοφιλελεύθερη προσωπικότητα που τοποθετείτε πάνω και εκτός από το κομματικό παραταξιακό πολιτικό σύστημα της Ιταλίας όπως άλλωστε και ο νέο εκλεγμένος Ματαρέλα παρά την ιστορία του δεν θα αντέξουν για πολύ! Οι πολιτικοί συμβιβασμοί κομμάτων για την εκλογή προέδρου σύντομα θα υποχωρήσουν και πολύ πιθανόν να έχουμε εκλογές στην Ιταλία και μέσα στο 2022!

Στην χώρα αυτή τις προηγούμενες δεκαετίες τα μεγαλύτερα  πολιτικά κομματικά υποκείμενα όπως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ( D.C ) και  το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (PCI) είχαν την απόλυτη πολιτική ηγεμονία μέσα στην κοινωνία με τεράστια λαϊκή συγκατάθεση σε αντίθεση με το σήμερα που η πολιτική διαφορετικότητα στην ουσία είναι πολύ περιορισμένη για να μην πούμε ανύπαρκτη και το πολιτικό στελεχικό δυναμικό χαμηλότατου επιπέδου. Ο Παλ. Τολιάττι , ο Λουιτζι Λόνγκο και ο Ενρ. Μπερλιγκουέρ από την μια και ο Ντε Γκάσπερι , ο Αλ. Μόρο και ο Φανφάνι από την άλλη, δεν μπορούν να συγκριθούν με τους Σαλβίνι της δεξιάς Λέγκα και Λέττα του Δημοκρατικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Για τους λόγους αυτούς όλοι σχεδόν οι πολιτικοί σχολιαστές στην Ιταλία υπογραμμίζουν ότι με την εκλογή προέδρου της Ιταλικής δημοκρατίας φάνηκε καθαρά ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της πολιτικής αναμέτρησης στην πραγματικότητα είναι όλο το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας! Η υποβάθμιση ακόμα και επικοινωνιακά, της πολιτικής κοινωνικοταξικής διαφορετικότητας είναι εμφανέστατη!

  Αναστάσιος Πριμικίρης

     Ρώμη 30/1/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας