Θεσσαλονίκη: Ο Μανού Τσάο συμπαραστέκεται στους καλλιτέχνες του δρόμου

2037
μάνου τσάο

Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη συγκέντρωση έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου, στην Αριστοτέλους, για την προσαγωγή νεαρής μουσικού του δρόμου, βρέθηκε ο παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής, Μανού Τσάο.

Ο τραγουδιστής, ο οποίος έγινε και αυτός γνωστός στον δρόμο, δείχνει την αγάπη του για την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά και εκφράζεται για ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο βίο.

Μάλιστα, έκανε και μια σύντομη ομιλία για να δείξει την συμπαράσταση του στους μουσικούς του δρόμου.

Αφού χαιρέτησε το κοινό στα ελληνικά είπε:

«Είμαι ο Μάνου Τσάο και είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τους καλλιτέχνες του δρόμου της Θεσσαλονίκης. Έχουμε τα ίδια προβλήματα κι εμείς λόγω των νόμων της δικτατορίας στη Βαρκελώνη. Πολεμούμε κι εμείς σκληρά εκεί για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών του δρόμου όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να τους νόμους και να αφήσουμε τους καλλιτέχνες να παίζουν στους δρόμους χωρίς φόβο και να κάνουμε όλους να καταλάβουν πως η μουσική του δρόμου είναι πολιτισμός».

Σε δηλώσεις του διευκρίνισε μάλιστα ότι οι μουσικοί διώκονται στην Ισπανία με νόμο που ισχύει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ενώ πολλές φορές κατάσχονται τα μουσικά τους όργανα. «Για να τα πάρουν πίσω, πρέπει να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι μία νεαρή κοπέλα, μουσικός του δρόμου, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αριστοτέλους, κατηγορούμενη για επαιτεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέλη του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδας.

Σημειώνεται ακόμα, ότι ο Μάνου Τσάο έχει σχέση με τη γνωστή Ελληνίδα ηθοποιό Κλέλια Ρένεση. Μάλιστα, ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα, όπου μένει στο σπίτι της Κλέλιας στο Παγκράτι.

Από την πλευρά του, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, από τον Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να απαλειφθεί η Μεταξική διάταξη που μας τυραννά (για την επαιτεία)», προτείνοντας παράλληλα «να γίνει μια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να ασκούνται διώξεις και κυνηγητά καθημερινά».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να γκρεμισθεί εντελώς αυτός ο νόμος, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε άλλη προσαγωγή και σύλληψη και καλούμε όλους τους μουσικούς τις επόμενες μέρες που είναι γιορτινές για τη Θεσσαλονίκη, να είναι στο δρόμο. ‘Ολοι στον δρόμο, να παίζουν, να ασκούν την τέχνη τους, στο πλαίσιο βέβαια του ποινικού κώδικα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παρασκευόπουλο και η σχετική τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την επαιτεία.

Αν και η συγκέντρωση είχε προαναγγελθεί ως «άηχη μουσική διαμαρτυρία», οι συγκεντρωθέντες δεν μπόρεσαν να… αντισταθούν και γέμισαν με διάφορες μουσικές την πλατεία Αριστοτέλους ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: thestival

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας