Η «μονοθεματική» διακυβέρνηση

1367
αυτοκίνητα

Με αφορμή την τραγωδία που εξελίχτηκε (ακόμα εξελίσσεται) στην Ανατολική Αττική με τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί σε όλη της την έκταση και το βάθος η αντίληψη που διακατέχει την κυβέρνηση, αν όχι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Μια αντίληψη και μια νοοτροπία εξ ίσου καταστροφικές με εκείνη της τραγωδίας.

Όλο αυτό το διάστημα διαβάζουμε πολλά. Πολλές δικαιολογίες και άλλες τόσες ερμηνείες για το τι προκάλεσε αυτή την πρωτοφανούς μεγέθους τραγωδία.

Φταίνε οι άνεμοι, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές, φταίνε οι «αυθαιρετούχοι». Φταίει το κακό το ριζικό μας….

Στην προσπάθεια όμως αυτή να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και οι κυβερνητικοί να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, ομολογούν και χωρίς να το αντιλαμβάνονται δείχνουν τον μεγάλο ένοχο της συμφοράς, αποκύημα αυτής της αρρωστημένης αντίληψης και νοοτροπίας.

Γράφει σε απάντησή του κάποιος κύριος Χρήστου -δημοσιογράφος το επάγγελμα- σε απάντησή του σε άρθρο του κ. Πιζάνια στο slpress.gr για την κυβερνητική ευθύνη, που εξηγεί εν πολλοίς τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, αλλά κατ’ αντανάκλαση και εκείνη της αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου μέρους των ΜΜΕ:
«Στην πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση στο διάστημα που ασκεί την εξουσία, ήταν υποχρεωτικά μονοθεματική και το πρώτιστο καθήκον ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και ρύθμιση του εθνικού χρέους. Και τα κατάφερε με κόπους βάσανα και τις θυσίες όλων μας. Οι πολίτες την επέλεξαν δύο φορές το 2015, με μόνο κριτήριο ουσιαστικά, την εντιμότητα!».

Μονοθεματική κυβέρνηση; Από πότε; Υπάρχει τέτοιου είδους συνταγματική πρόβλεψη;

Φυσικά, από τη στιγμή που υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, όλες οι κυβερνήσεις έγιναν «μονοθεματικές». Το πως θα εξυπηρετείται το ληστρικό χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού για να σωθούν οι τράπεζες και το ευρώ, κατά τη δική τους κυνική ομολογία.

Και η «πρώτη φορά αριστερά» ήταν λογικό και αναπόδραστο να γίνει «μονοθεματική» από τη στιγμή που πραξικοπηματικά ανέτρεψε τη βούληση του ελληνικού λαού και την εντολή του, με το δημοψήφισμα εκείνου του θλιβερού Ιουλίου το 2015. Έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει «μονοθεματικά» τις εντολές που της δόθηκαν από τους δανειστές και επικυρίαρχους. Το γεγονός ότι κυβερνάει με μόλις το 20% του συνόλου του εκλογικού σώματος, που την στήριξε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και ελέω εκλογικού νόμου, είναι βεβαίως μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τους κυβερνητικούς και τους υποστηρικτές τους, για να κατανοήσουν, ότι η κυβέρνηση δεν υπέχει θέση ανεύθυνου άρχοντος, ανεξάρτητα εάν έτσι αισθάνονται τα στελέχη της προσηλωμένα αποκλειστικά στο «θεάρεστο» -κατ’ αυτούς- έργο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τοκογλύφων δανειστών.

Έξοδος από τα μνημόνια; Βεβαίως και είσοδος σε καθεστώς ενισχυμένης κηδεμονίας μέχρι τουλάχιστον το 2060. Ξεπούλημα ό,τι είχε απομείνει από τους προηγούμενους της ιδίας αντίληψης και νοοτροπίας, από τη δημόσια περιουσία και εκποίηση από τις τράπεζες και την Ανεξάρτητη (διάβαζε ευρωπαϊκή, αν όχι καθαρά γερμανική) Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Απίθανα πρωτογενή πλεονάσματα που καταδικάζουν την ελληνική οικονομία σε μόνιμη καθήλωση και το λαό στην εξαθλίωση. Ξεπούλημα ακόμη και των εθνικών θεμάτων. Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, όλα στο παζάρι της πιο επαίσχυντης μειοδοσίας και παράδοσης στις γεωπολιτικές επιδιώξεις των «προστατών».

«Έξοδος» από τα μνημόνια με διάλυση και των τελευταίων ψηγμάτων κρατικής υποδομής για την υγεία, την πρόνοια, την ασφάλεια, του οτιδήποτε έχει να κάνει με παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προστασία τους από τους οποιουσδήποτε κινδύνους.

Κατοχή και ρευστοποίηση

Όντως μονοθεματική αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, που φωνασκούν υποκριτικά τώρα, αλλά αρνούνται να ομολογήσουν την αλήθεια, με μοναδικό σκοπό και επιδίωξη να μετατρέψει το κράτος σε αποκλειστικό μηχανισμό είσπραξης φόρων, εκποίησης περιουσιών και εθνικού χώρου, καταστολής των όποιων λαϊκών αντιδράσεων. Μηχανισμό πλήρους παράδοσης των πάντων στους ξένους «προστάτες».

Προέχει η κατοχή και η εξυπηρέτηση των σκοπών της. Όλα τα υπόλοιπα αφημένα στην τύχη τους. Α όχι ας μην ξεχνούμε! Και στις ΜΚΟ! Στην «αλληλεγγύη» ντε…. και στην «εταιρική» ευθύνη των ιδιωτών.

Την πραγματική αλληλεγγύη όμως, τον εθελοντισμό και τη συμπόνοια στους πληγέντες την έδειξαν με απαράμιλλο σθένος όλοι αυτοί που χαρακτηρίζονται «ετερόκλητος όχλος», χαλώντας το αφήγημα περί αδιάφορων και ατομιστών «ελληναράδων». Μόνοι τους οι «ελληναράδες» να σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια, αίμα και ό,τι ήταν δυνατό για τον καθένα. Με την κυβέρνηση να συσκέπτεται, επειδή ακριβώς δεν σκέπτεται, τρομοκρατημένη από την υπόκωφη οργή αυτού του ετερόκλητου «όχλου», που ξέρει να αυτοοργανώνεται μπροστά στην ανάγκη και η ίδια έμαθε να υποτιμά και να περιφρονεί.

Μονοθεματική η κυβέρνηση για να μετατρέψει τη χώρα σε χώρο σύμφωνα με τις εθνομηδενιστικές της αντιλήψεις και τις προσταγές των ξένων, για να γίνει δυνατή η εύκολη αφαίμαξη και της τελευταίας ικμάδας αυτού του τόπου. Μονοθεματική η κυβέρνηση για να πάει την κατοχή και την προτεκτορατοποίηση μέσω της χρεοκοπίας, ένα βήμα παραπέρα. Στην πλήρη ρευστοποίηση.

«Ρύθμιση του εθνικού χρέους» μας λένε. Α μπα; Να λοιπόν που θυμόμαστε το Έθνος όταν είναι να πληρώσουμε! Όχι οι κυβερνώντες βέβαια! Αλλά ο «λαουτζήκος»! Αυτός οφείλει να πληρώνει! Μέχρι τελευταίας! Πληρώνουν αυτοί που τα «έφαγαν» μαζί με τους προηγούμενους, οι «αυθαιρετούχοι» στο Μάτι κι αλλού…

… Η κυβέρνηση μας ρύθμισε επιτυχώς το «εθνικό χρέος». Από 299 δις ευρώ το 2010, στα 343,5 δις ευρώ τον Μάρτη του 2018 και στο 194% του ΑΕΠ. Τέτοια επιτυχία! Όπως και κατάφεραν να το αποπληρώνουμε (όχι τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά ο λαουτζίκος, αυτός ο ρέπων στην ακροδεξιά και τον εθνολαϊκισμό ετερόκλητος όχλος), στο διηνεκές, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους να χάσουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους…

Μας λένε: «Και τα κατάφερε με κόπους βάσανα και τις θυσίες όλων μας. Οι πολίτες την επέλεξαν (την κυβέρνηση Τσίπρα) δύο φορές το 2015, με μόνο κριτήριο ουσιαστικά, την εντιμότητα!». Βεβαίως η κυβέρνηση αυτή τα καταφέρνει πολύ καλά, με τη βοήθεια και του κλάματος της κυρίας Μπαζιάνα!

«…με μόνο κριτήριο την εντιμότητα» γράφει ο κ. Χρήστου, εκφράζοντας με τον αυθεντικότερο τρόπο τη συριζαίικη λογική περί ηθικού πλεονεκτήματος, που επισκιάζει τα πάντα και λειτουργεί ως συγχωροχάρτι για τον εαυτόν τους. Βεβαίως δεν υπάρχει πιο έντιμο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο, από το να εκλέγεται μια κυβέρνηση με πρόγραμμα να «σκίσει» τα μνημόνια, να κάνει έλεγχο της νομιμότητας του χρέους, να κάνει τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλι, να εφαρμόζει πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και αντ’ αυτών, να υλοποιεί χειρότερα μνημόνια, να αλυσοδένει χώρα και λαό στο διηνεκές και να υπερηφανεύεται, ότι τα κατάφερε και μάλιστα πολύ καλά! Να επαίρεται ότι δεν έκανε κανένα λάθος και ότι στην επόμενη «ευκαιρία» τα ίδια θα πράξει….

Κυβερνήσεις «εμπρηστών»

Φυσικά και τα κατάφερε τέλεια, όχι βέβαια να κάνει αυτά που υποσχέθηκε υφαρπάζοντας την ψήφο των απελπισμένων από τις πολιτικές των προηγουμένων δωσιλόγων, αλλά για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο τους, διότι εκείνοι είχαν μείνει από καύσιμα και δεν το μπορούσαν. Μονοθεματική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βεβαίως! Με μπόλικα καύσιμα να κάνει τον τόπο παρανάλωμα.

Και το αντιλαμβανόμαστε όλοι τώρα. Στο Μάτι!

Όχι δεν υποκρίνονται όλοι αυτοί. Είναι ο παχυδερμισμός και η ιδεοληψία τους, που ούτε καν τους επιτρέπουν να έχουν επίγνωση της πραγματικότητας. Και γι’ αυτό προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους, πιστεύοντας ότι τα καταφέρνουν.

Ούτε καν μπορούν να αντιληφθούν, όλοι αυτοί, ότι τον κρατικό μηχανισμό τον χρειαζόμαστε ακριβώς όταν επικρατούν αντίξοες συνθήκες όπως ακριβώς επικρατούσαν τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Ότι το κράτος δεν το χρειαζόμαστε υπό κανονικές συνθήκες, ούτε ζώντας σε ένα ιδανικό τόπο χωρίς αυθαίρετα και πυκνή δόμηση ανάμεικτη με δάσος. Σε αυτήν την πραγματικότητα, στρεβλή, ανάποδη, κακή, με διαχρονικές τις ευθύνες, το κράτος όφειλε να προσαρμόζεται, να βελτιώνει σταδιακά τις υποδομές, και να ασκεί τις πολιτικές του υπέρ του πολίτη. Ενός πολίτη που πληρώνει σε κάθε περίπτωση τα μαλλιοκέφαλά του και τώρα με την ίδια τη ζωή του. Να τον προστατεύει επί του πραγματικού και όχι σε ό,τι μπορεί να υπάρχει στο φαντασιακό του οποιουδήποτε «καβαλημένου» ελιτίστα, ή αιθεροβάμονα ιδεοληπτικού.

Το δίωρο -σχεδόν- που πέρασε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά μέχρι να φτάσει στο Μάτι και το τι μεσολάβησε ώστε να φτάσει εκεί, προσπαθούν να μας κάνουν να αγνοήσουμε. Όλοι «ειδικοί» και μη ειδικοί.

Με δεδομένο ότι η φωτιά έγινε εξ αρχής αντιληπτή στη Νταού, στις 4μιση το μεσημέρι και οι πρώτες φλόγες έφτασαν στη Μαραθώνος στις 6:18’ κατά την πυροσβεστική (και όχι σε διάστημα «μικρότερο της μισής ώρας» που αναφέρει το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου, έχοντας προφανώς τροφοδοτηθεί με λανθασμένες πληροφορίες, -από ποιες πηγές άραγε;), κάποιος οφείλει να απαντήσει:

Το αν διετέθησαν επαρκή μέσα, ή όχι.
Το εάν έγινε σωστή εκτίμηση της επικινδυνότητας του φαινομένου.
Γιατί δεν έγινε προσπάθεια περιορισμού και επιβράδυνσης της φωτιάς έγκαιρα και πριν προσλάβει διαστάσεις στους σχετικά με αραιή και χαμηλή βλάστηση λόφους πριν τον Βουτσά;
Γιατί τα εναέρια μέσα κατάσβεσης (1 ελικόπτερο αρχικά και 3 καναντέρ αργότερα), ήσαν λίγα, έφτασαν τόσο αργά (περί τις δύο ώρες μετά από την εκδήλωση της φωτιάς στη Νταού) και όταν η πυρκαγιά ολοκλήρωνε το καταστροφικό της έργο;

Το τι συνέβη στο Μάτι αμέσως μετά, ήταν, κατά τη γνώμη μου, αναπόδραστο. Με το μπάχαλο που επικρατούσε και τον πανικό που κυρίευσε, ως φαίνεται, πρώτα τους ίδιους τους διαχειριστές της κρίσης, και με μόνο μέλημά τους -εκ των υστέρων- την «επικοινωνιακή» διαχείριση της τραγωδίας και την αποποίηση των ευθυνών τους.

Όμως, δυστυχώς, τώρα όλοι κάνουν το κορόιδο, για να μη χαλάσει το «αφήγημα»! Να υπάρξει σύγχυση, αποπροσανατολισμός και να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, μέσα από τη σκόπιμη διοχέτευση αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών και εκτιμήσεων από τα μέσα. Και βεβαίως μέσα από την κοκορομαχία των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας, και να στραφούν τα βλέμματα αλλού από τον πραγματικό ένοχο. Την διαλυτική των πάντων ευρωφροσύνη!.

Δυστυχώς, η «φυλή» της «πρώτη φορά αριστερά», ακολουθώντας με τον πιο αυθεντικό τρόπο τον δρόμο των προηγουμένων, επαυξάνοντας στο έπακρο, έφτασε στο έσχατο σημείο της ύβρεως.

Να προσπαθούν, σαν τη γάτα το σκατό της, να συγκαλύψουν με ασύστολα ψεύδη, τα ειδεχθή εγκλήματά τους σε βάρος της χώρας και του λαού.

Αντί να κοκορεύονται, ότι όλα έγιναν σωστά και ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους, ας μας πουν, οι αλητήριοι πρώην και νυν συνένοχοι στο έγκλημα:

Γιατί μόλις την περασμένη άνοιξη και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, έκοψαν επιπλέον -από ό,τι ήδη είχε περικοπεί- 34 εκ. ευρώ από τα κονδύλια της πυρόσβεσης.

Ας μας πουν γιατί τα 3/4 του στόλου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης είναι καθηλωμένα εξ αιτίας έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης. Έτσι, δεν υπήρχαν για να φτάσουν έγκαιρα και να περιορίσουν, τουλάχιστον, το κακό.

Ας μας πουν γιατί υπάρχουν πάνω από 4.000 οργανικές θέσεις κενές στην πυροσβεστική και πολλές χιλιάδες άλλες σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, υγείας και ασφάλειας των πολιτών.

Ας μας πουν, αντί να κυνηγούν ανακαλύπτοντας τώρα, 3,5 ολόκληρα χρόνια μετά, τους «αυθαιρετούχους», τι έκαναν μέχρι σήμερα στον τομέα του πολεοδομικού και του ρυθμιστικού σχεδιασμού.

Ας μας πουν, ας μας πουν, ας μας πουν….

Δεν θα μας πουν! Επειδή αν το αποτολμήσουν θα αποκαλυφθεί το γιατί επικράτησε ο πανικός που οδήγησε στην πλήρη παράλυση του μηχανισμού την κρίσιμη στιγμή και στην τραγωδία.

Θα αποκαλυφθεί το γιατί δεν υπήρχε ούτε επάρκεια προσωπικού και τα διαθέσιμα μέσα ήσαν απελπιστικά λίγα. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούν να κρύψουν! ΜΜΕ, συμπολίτευση και αντιπολίτευση!

Δεν θα μας πουν και θα παπαγαλίζουν τα περί «αυθαιρέτων» διότι όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόβλημα δεν είναι στα αυθαίρετα αυτά καθ’ αυτά, αλλά στην παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, που οδηγεί στις αυθαιρεσίες.

Εάν υπήρχε τέτοιος και τα όποια αυθαίρετα θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν και να κατεδαφιστούν. Επί της ουσίας δεν θα υπήρχαν αυθαίρετα!

Ολόκληρες περιοχές εντάσσονται σε σχέδιο, χωρίς καμία πρόνοια για λειτουργικό οδικό δίκτυο, για κοινόχρηστους χώρους κτλ. Τα πράγματα είναι προφανώς πολύ χειρότερα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, αυθαίρετο γραφειοκρατικό κατασκεύασμα η ίδια και χωρίς να λαμβάνει επ’ ουδενί υπ’ όψη τις κοινωνικές ανάγκες, πέραν των άλλων, είναι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ’ αλεύρι και παράγει εκτρωματικές καταστάσεις, ωθώντας στην αυθαιρεσία, αναπαράγοντας το καθεστώς ανομίας και συνενοχής.

Μετά ψάχνουμε γιατί ο ιδιοκτήτης οικοπέδου το περιέφραξε όπως είχε κάθε δικαίωμα, αφού εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει δημόσιος δρόμος, ή δίοδος προς την παραλία, ή οτιδήποτε άλλο (εάν βέβαια υπήρχε σχέδιο να τα προβλέπει) και έτσι να μην μπορεί κανείς να βάλει το παραμικρό εμπόδιο, δεν υπάρχει. Διότι και δίοδοι ανά 300 μέτρα για πρόσβαση στους αιγιαλούς, που προβλέπει ο νόμος, πάλι σε αυθαιρεσία οδηγεί εάν δεν υπάρχει (που δεν υπάρχει) ένα απλό σχέδιο προσπελάσεων και αφήνεται ουσιαστικά στην καλή διάθεση των ιδιοκτητών, είτε είναι νόμιμοι, είτε όχι, και χωρίς κάποια αρχή να είναι επιφορτισμένη για τον έλεγχό τους, παρά μόνον εκ των υστέρων κι αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ή καταστροφή, όλοι να παριστάνουν τους κέρβερους της νομιμότητας. Τόσο απλά!!!!

Και φυσικά κανείς δεν σκέπτεται λογικά και προς τη σωστή κατεύθυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού και όλοι περί άλλων τυρβάζουν, διότι πολεοδομικός σχεδιασμός και εφαρμογή του στην πράξη, προϋποθέτει κονδύλια κι όχι λεονταρισμούς εκ των υστέρων για κατεδαφίσεις, που εκκρεμούν χρόνια τώρα.

Απαιτούνται χρήματα που ενώ το κράτος εισπράττει σε εισφορές σε χρήμα, σε φορολογίες, σε πρόστιμα επί των αυθαιρέτων κτλ, δεν τα διαθέτει, ούτε καν για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Και το είδαμε και τώρα που παρουσιάστηκε η γύμνια σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, διότι οι προτεραιότητες είναι άλλες. Οι δικές τους!

Οι Τσιπροκαμμένοι ας έσκυβαν, τέλος, το κεφάλι μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε, λόγω και του δικού τους εγκληματικού «μενουμευρωπαϊσμού».

Ας έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στην ανείπωτη καταστροφή που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί το ξεπούλημα, και η μετατροπή του κράτους αποκλειστικά σε μηχανισμό απομύζησης του μόχθου των ανθρώπων. Για να χαίρονται οι ξένοι νταβατζήδες τους, ότι δεν θα χάσουν τα «πέτσινα» -μπροστά στις ζωές των ανθρώπων- αργύριά τους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.

Ας έσκυβαν τουλάχιστον το κεφάλι, αντί να σκυλεύουν επί των θυμάτων, ψευδολογώντας.

Η, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε, σημερινή παραίτηση Τόσκα δεν αλλάζει την εικόνα, αφού κι αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια παρέλκυσης και αποπροσανατολισμού.

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι αρχιτέκτων-μηχ/κός και συγγραφέας.

**Πηγή: hereticalideas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας