Η λίρα βυθίζεται και η ελεγχόμενη από Τουρκία Β.Συρία φτωχοποιείται

726
Η λίρα βυθίζεται και η ελεγχόμενη από Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ότι δεν τις ακολουθεί, καθώς η τουρκική λίρα βγήκε σε νέα χαμηλά στις 29 Σεπτεμβρίου.

“Για μένα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι καθόλου σημαντικές. Δεν το βλέπω “, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Albayrak, ο οποίος είναι επίσης ο γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σχόλια του Albayrak ήρθε μετά την αποκάλυψη του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας για το 2021-2023 που βασίζεται σε θέματα “νέα σταθεροποίηση, νέα φυσιολογική και νέα οικονομία”.

Η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο καθώς το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να φρενάρει σχεδόν η οικονομική δραστηριότητα, ρυθμός που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία, αν και έκτοτε έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

Παρουσιάζοντας το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Τουρκίας, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το τρίτο αλλά θα επιταχυνθεί στο 5,8% το 2021. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος με βάση το χειρότερο σενάριο και θα αναπτυχθεί κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.

Τα οικονομικά στοιχεία “καταδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη τύπου ‘V’ στην οικονομία από το τρίτο τρίμηνο και μια σαφή στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Ωστόσο τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες γενικά δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στο επιθυμητό επίπεδο. “Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί ο τομέας των υπηρεσιών που απασχολεί περίπου 15 εκατ. από τους πολίτες μας”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα βήματα σχετικά με τα επιτόκια, τη ρευστότητα, τις ανταλλαγές και τους δείκτες περιουσιακών στοιχείων, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε: “Τα βήματα της κανονικοποίησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και στους μακροοικονομικούς στόχους μας”.

Η παρουσίασή του είχε περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στο τουρκικό νόμισμα, που σήμερα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8550 λιρών έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για τη σύγκρουση στον Καύκασο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,5% το 2020 πριν υποχωρήσει στο 8% το 2021 και το 4,9% το 2023. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,9% το 2023 από το 13,8% φέτος.

Η παρουσίασή του είχε ελάχιστο άμεσο αντίκτυπο στη λίρα, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου η λίρα υποχώρησε στα 7,85 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία και διαγράφοντας τα κέρδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά από μια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, που εξέπληξε άπαντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας