Η Κύπρος καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ»

817
τουρκία

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση για την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της, καταδικάζοντας μία εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, όπως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών. «Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο».

Χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», αναφέρει το philenews.

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας