Η διάκριση και τρομοκρατία που βιώνουν οι έγκυες και οι νέες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα

1401
διάκριση

Με τη νομοθεσία γύρω από το θέμα της εγκυμοσύνης στην εργασία, η ιστοσελίδα έχει ασχοληθεί εκτενώς και έχει δημοσιεύσει αρκετά θέματα παράβασης της εργατικής νομοθεσίας αλλά και της πρακτικής των εργοδοτών, που έχουν βάλλει στο στόχαστρο τη μητρότητα, εκμεταλλευόμενο υπέρ το δέον το μνημονιακό πλαίσιο, που στηρίζει με σθένος και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα, το ergasianet.gr αναδημοσιεύει σχετικό θέμα από το insidestory.gr, το οποίο απευθύνθηκε στις ίδιες τις διωκόμενες εργαζόμενες έγκυους – μητέρες. Όπως αναφέρει:

Οι περισσότερες ζήτησαν να μας μιλήσουν ανώνυμα. Μόνο μία περίπτωση, που έφτασε στα δικαστήρια, ήταν επώνυμη. Η μεγαλύτερη δυσκολία, μας είπαν, ήταν ο φόβος να μην «σταμπαριστούν» και δεν ξαναβρούν δουλειά. Γρήγορα καταλάβαμε πως η κακομεταχείριση των γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι –και αυτή– ένα θέμα-ταμπού.

Ταυτόχρονα με τις προσωπικές μαρτυρίες, αναζητήσαμε έρευνες για τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται ετήσια και το είδος των προβλημάτων που καταγγέλλονται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, όπως μας είπαν από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όμως βρήκαμε μία έκθεση «Pregnancy and Maternity-Related Discrimination and Disadvantage – Equality and Human Rights Commission – HM Government» που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση το 2016, τα γενικά συμπεράσματα της οποίας μοιάζουν πολύ με την εικόνα που σχηματίσαμε στο ρεπορτάζ.

Η έκθεση συντάχτηκε με βάση συνεντεύξεις από 3.254 μητέρες και 3.034 εργοδότες. Σύμφωνα με αυτές, τα τρία τέταρτα των εγκύων και νέων μητερών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στη Βρετανία βιώνουν διακρίσεις «Fifth of women harassed at work over pregnancy or flexible hours, report finds | The Guardian» και η μία στις εννιά χάνει τη δουλειά της.

Για συνέχεια πατήστε εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας