Η «Δέλτα» βάζει «φωτιά» στα εμβόλια: 3-4 μήνες η προστασία τους

180
Η «Δέλτα» βάζει «φωτιά» στα εμβόλια

 Άγνωστες οι παρενέργειες της 3ης δόσης

Δεν είσαι προστατευμένος πλήρως ακόμα και εάν εμβολιαστείς

Σε έναν φαύλο κύκλο φαίνεται πως μπαίνει η ανθρωπότητα, καθώς τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν προστατεύουν πλήρως από τον ιό, σύμφωνα και με τις νέες μελέτες, ενώ παράλληλα όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η αποτελεσματικότητα τους πέφτει μετά από 3-4 μήνες, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. 

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε για τα νέα δεδομένα και σχολίασε την έρευνα που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί επιστήμονες.

«Είναι προφανές ότι μετά από 3-4 μήνες δεν είναι προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Τι πρέπει να κάνουν; Τρίτη δόση; Προσευχή;» ρωτά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, σχολιάζοντάς τα σοκαριστικά σε έναν βαθμό πορίσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν από όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνεται στο 75% και του εμβολίου της AstraZeneca στο 61% (έναντι της Δέλτα).

«Και τίποτα, κανένα σοβαρό δεδομένο, δεν μας διασφαλίζει ότι η 3η δόση, που εφαρμόζεται πλέον διεθνώς, θα μας κάνει ανοσία ή δεν θα μας προκαλέσει παρενέργειες, αφού οι εταιρείες δεν έχουν παραδώσει κλινικές μελέτες σχετικά με την τρίτη δόση. Ανέφεραν ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων η απόφαση» υπογραμμίζει ο κ. Κούβελας, που σκοπεύει να αποφύγει, όπως μας αποκαλύπτει, την τρίτη δόση.

Επομένως; Αν κάποιος νοσήσει είναι περισσότερο θωρακισμένος, από το να έχει ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό του;

«Ασφαλώς. Αν νοσήσεις, έχεις εξασφαλίσει με φυσικό τρόπο την ανοσία. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς συμπεριφέρεται μια πρωτεΐνη που προκαλεί εμμέσως ανοσία» επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Άρα, δεν κάνουμε κάτι. Περιμένουμε πριν την τρίτη δόση, που θα είναι off label χρήση, μη θεσμοθετημένη, μη κατοχυρωμένη. Μόνο όταν αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την τρίτη δόση θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή» συνοψίζει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας