Ερντογάν: Εξετάζουμε σχέδια Β και Γ για το Κυπριακό

1478
erdogan

Την απογοήτευσή του για την έκβαση των τελευταίων συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το Αμβούργο.
«Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έκανε το καλύτερο για την επίλυση του Κυπριακού με ένα περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο. Μαζί με την ‘Δημοκρατία της Β. Κύπρου’ ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν και την τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα. Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφθηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της G20.
«Χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε, «θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β και Γ.  Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας».
Εν τω μεταξύ, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι κάτω από το κοινό ανακοινωθέν και ο Ερντογάν αμφισβήτησε χθες το βράδυ την ίδια την υπογραφή του. Είπε ότι έκανε σαφές στην καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην υπόσχεση που του είχε δώσει ο τέως Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ότι η Τουρκία παρά το ότι ανήκει στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα καταβάλει το ποσό που της αναλογεί για την εφαρμογή της συμφωνίας σαν να ήταν βιομηχανική χώρα.
Η δήλωση Ερντογάν εντάσσεται μεταξύ άλλων και στο οριακό επίπεδο των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που έγινε για άλλη μια φορά σαφές μετά και τη νέα απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης να μιλήσει στο Αμβούργο σε συμπατριώτες του.  «Εάν ζούμε σε ένα κόσμο ελευθερίας», τόνισε, «τότε οι άνθρωποι που δεν επιτρέπουν σε ένα πρόεδρο μιας χώρας που τον εξέλεξε με ποσοστό 52% να διοργανώσει ομιλία, τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα έπρεπε να ομιλούν για ελευθερία».
Στο προσφυγικό ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΕΕ, λέγοντας πως αν και υποσχέθηκε 6 δισ. ευρώ, η χώρα του δεν έχει πάρει μέχρι τώρα παρά μόνο 800 εκ. ευρώ. «Μας ρωτούν, πού είναι τα πρότζεκτ, δεν τα έχουμε δει. Ε, λοιπόν τους λέμε ότι τα πρότζεκτ έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ελάτε να τα δείτε στο Κιλίς, στο Γκαζίαντεπ. Εάν επισκεφτείτε τα κοντέινερ και τα προσφυγικά καταλύματα θα δείτε πώς καλύπτονται οι ανάγκες εκπαίδευσης και υγείας των ανθρώπων».
Στις διμερείς επαφές Μέρκελ – Ερντογάν στο περιθώριο της G20 η καγκελάριος έθιξε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και το θέμα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και δύο Γερμανών. «Η πλειοψηφία αυτών των δημοσιογράφων στους οποίους αναφέρεστε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δικαιοσύνη ερευνά τα γεγονότα και όταν ολοκληρώσει, θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις. Σε παρόμοιες καταστάσεις οι πολιτικοί μας λένε ότι η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη. Μπορώ κι εγώ λοιπόν να σας δώσω την ίδια απάντηση, η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας