Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Μανώλης Γλέζος

2222
Γλέζος

«Δεν κλήθηκε η δημοτική αρχή γιατί δεν συνάδει με αυτό που είναι η πόλη»

Επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε σήμερα το βράδυ ο Μανώλης Γλέζος. Η αναγόρευσή του έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης επισήμανε τη συμβολή του Τμήματος στην εκπαίδευση δασκάλων αλλά και στάθηκε στις παρεμβάσεις του Παιδαγωγικού Τμήματος στην κοινωνία όπως στο θέμα των προσφύγων. Χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς τα 30 χρόνια του της ιστορίας του Τμήματος συνδέονται με τον Μανώλη Γλέζο.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Πολίτης δήλωσε πως στην εκδήλωση δεν κλήθηκε ο δήμαρχος Βόλου γιατί δεν συνάδει με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι η πόλη. «Σήμερα στο αμφιθέατρο έχουν έλθει να σε καλωσορίσουν άνθρωποι από όλη τη Θεσσαλία. Εδώ είναι ο Βόλος των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων. Όχι όμως και του δημάρχου που δεν κλήθηκε γιατί δεν συνάδει με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη. Σε καλωσορίζει το Πανεπιστήμιο που μεγαλώνει αλλά δεν βρίσκει λύση για τις καθαρίστριες. Σε ευχαριστούμε που αποδέχθηκες να γίνει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματός μας” είχε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

Η αντιπρόεδρος του τμήματος Μαρία Παπαρούση επισήμανε ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή και να διαθέτει κοινωνική συνείδηση για την προαγωγή ιδεών και πρακτικών για την προστασία κάθε διαφορετικότητας.

Μετά την ανάγνωση της απόφασης και του ψηφίσματος για την αναγόρευση του κ. Γλέζου, εκείνος φόρεσε την τήβεννο.

«Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως αποδέχεται την τιμή που του γίνεται: «Δεν την επιζήτησα, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα. Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική».

Αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στη Νάξο, είναι γνωστός ως ο Νώλης της Μάχης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντική αξία της παιδαγωγικής και απήγγειλε ποίημά του αφιερωμένο σε μία εκπαιδευτικό που εκτελέστηκε για τις ιδέες της στην Καισαριανή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αδερφό του Νίκο που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της παιδαγωγικής ακαδημίας.

Στην αρχή της εκδήλωσης εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Καθαριστριών ζήτησε να υπάρξει κατανόηση από τον κ. Γλέζο για την κατάσταση της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εξήγησε τα αιτήματα των καθαριστριών που ζητούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να μην ανατεθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο.

*Πηγή: e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας