Ελληνική αντιπροσωπεία: Αποχώρησε από κοινοβουλευτική συνέλευση ΝΑΤΟ. Ανάγκη άλλης εξωτερικής πολιτικής

448
νατο

Ακόμα και οι αφοσιωμένοι ατλαντιστές, όπως βουλευτές της Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν στο σημείο να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενοι για την φιλοτουρκική στάση του προεδρεύοντος, ο οποίος έθετε προσκόμματα στις τοποθετήσεις τους για το απαράδεκτο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η αποχώρηση των Ελλήνων βουλευτών από την κοινοβουλευτική συνέλευση, αν και θετική, δεν απαντά στο ερώτημα για το λόγο της παραμονής της Ελλάδας  σε μια παρακμάζουσα “Συμμαχία”, η οποία υπονομεύει και καταπατά ευθέως τη διεθνή νομιμότητα στην περιοχή, τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας και συμπεριφέρεται ως Δούρειος Ίππος σε βάρος της χώρας μας.

Επιτακτική γίνεται τούτες τις κρίσιμες ώρες μια μεγάλη στροφή της χώρας προς μια εθνικά ανεξάρτητη και πολυδιάστατη αμυντική και εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, τα οποία το ΝΑΤΟ εκθεμελιώνει.

Οι Έλληνες βουλευτές κατά τη διάρκεια των εργασιών στο ΝΑΤΟ ανέδειξαν το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής πλευράς. Και θέλησε να ενημερώσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ για όλες τις παράνομες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία, «ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας», με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι Έλληνες βουλευτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η δήλωση των Ελλήνων βουλευτών

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι βουλευτές μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινής Συνεδρίασης των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας, του Οργανισμού, που διεξάγονται στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, κατά το διάστημα 17-19 Φεβρουαρίου 2020.

Η δήλωση της ελληνικής αντιπροσωπείας έχει ως εξής: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως ελληνική αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος».

  • Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.)
  • Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)
  • Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
  • Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
  • Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας