Εκλογές Μαδρίτης: Κατέρρευσαν Σοσιαλιστές-Podemos, αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

701
αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα των κομμάτων της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Με καταμετρημένο το 99.9% των ψήφων το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 65 έδρες, Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Τέλος, το VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos 10.

 

Oι Podemos «κατέρρευσαν» στις πρόωρες τοπικές εκλογές της Μαδρίτης, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 7%. Οσο για τον μεγάλο νικητή των εκλογών είναι το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που σάρωσε με επικεφαλής την Ιζαμπέλ Ντιαθ Αγιουζο και κέρδισε περισσότερες έδρες από όλη την Αριστερά μαζί.

Ο θρίαμβος της Αγιούζο δρομολογεί ήδη εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μαδρίτης αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αισθάνεται πλέον ισχυρή πίεση τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ανοίγει σήμερα», δήλωσε η 42χρονη Αγιούζο, νέο αστέρι της Δεξιάς μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα του Λαϊκού κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Διότι σήμερα ξεκινώντας από τη Μαδρίτη θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμηση του, την ενότητα και την ελευθεριά που έχει ανάγκη». «Οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι πολύ σύντομα θα απευθυνθεί στον ισπανικό λαό.

Η ήττα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης αποτελεί και μια προσωπική ήττα για τον Σάντσεθ καθώς ενεπλάκη και ο ίδιος πολιτικά στην καμπάνια των περιφερειακών εκλογών.

Την ίδια ώρα το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές και τους Podemos προκάλεσε ήδη την αποχώρηση του ηγέτη τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απόφαση του Ιγκλέσιας να αποχωρήσει από την πολιτική σηματοδοτεί ταυτοχρόνως ένα μεγάλο σημείο καμπής για τους Podemos, αφού απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας το 2014, όταν εφαρμόζονταν στη χώρα πολιτικές λιτότητας και υπήρχε ο φόβος η χώρα να μπει σε Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είναι σχεδόν τελικά η Ντίαζ Αγιούζο διπλασίασε τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος, πετυχαίνοντας ένα ποσοστό πάνω από 44%, καταλαμβάνοντας 65 από τις 136 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά εδώ και 26 χρόνια την Περιφέρεια της Μαδρίτης δεν διαθέτει ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία και αναμένεται να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού VOX για να μπορέσει να διοικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης. Αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία επερχόμενη συνεργασία Λαϊκού Κόμματος και VΟΧ στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ήδη η ηγεσία του VOX έχει διαμηνύσει ότι η Ντίαζ μπορεί να βασίζεται στις ψήφους του κόμματος για να κυβερνήσει τη Μαδρίτη.

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές που είχαν έρθει πρώτοι το 2019 στην Περιφέρεια της Μαδρίτης με 24 έδρες έχασαν ήδη τις 13, ενώ η Αριστερά στο σύνολο της δεν ξεπερνά τις 58 έδρες. Παρά την πανδημία οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 75%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές.

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε ένα περιβάλλον μεγάλης πόλωσης αφού υποψήφιοι περιφερειακοί βουλευτές και από τις δύο πλευρές έλαβαν απειλητικές επιστολές με σφαίρες μέσα σε φακέλους. Το Λαϊκό κόμμα είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές της Μαδρίτης θα ήταν το πρώτο στάδιο για την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία. «Σήμερα η Μαδρίτη έστειλε μια πρόταση μομφής στην κυβέρνηση των Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο.

Η κυβέρνηση του Πάμπλο Κασάδο παραιτήθηκε το 2018 με πρόταση μομφής του Σάντσεθ, η οποία οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Podemos.

Ωστόσο η νίκη αυτή της Μαδρίτης αποτελεί έναν προσωπικό θρίαμβο για το ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε διαμορφώσει μια στρατηγική κατεδάφισης του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, έχοντας ως κεντρικό σλόγκαν την λέξη «Ελευθερία».

Η Αγιούζο κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στη Μαδρίτη με μια στρατηγική έντασης και ανυπακοής στην καραντίνα που είχε επιβάλει στην ισπανική πρωτεύουσα τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos.

Οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην άτυπη συμμαχία του Λαϊκού κόμματος με το κεντροδεξιό Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) το οποίο υπέστη μια συντριπτική ήττα μένοντας έξω από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99.9%

PP-EPP: 65 έδρες
Más Madrid-Greens/EFA: 24 έδρες
PSOE-S&D: 24 έδρες
VOX-ECR: 13 έδρες
UP-LEFT: 10 έδρες

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική μετά την ήττα της αριστεράς

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα της αριστεράς στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

«Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης των Podemos.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), το οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας