Εκεχειρία στη Λιβύη: Αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της

952
εκεχειρία

Η εκεχειρία στη Λιβύη ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA)-Χαλίφα Χαφτάρ και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA)- Φ. Σάρατζ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, λίγες ώρες αργότερα οι δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός.

Μετά τη σθεναρή αντίστασή του ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε τελικά το βράδυ του Σαββάτου για εκεχειρία. Παρ’όλα αυτά τόσο η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όσο και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA)  κατήγγειλαν πως από νωρίς σήμερα Κυριακή, καταγράφηκαν πυροβολισμοί.

Η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα «λίγα λεπτά» μετά τις 0001 π.μ σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216289019442683905

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216290699504705536

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216296793111134208

Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις «πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου», αλλά ότι «ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216300140799184897

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης.

Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο  την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις και η Τουρκία υποστηρίζουν την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αλληλοαποκαλούνται πολιτοφυλακές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας