Ειρωνεία! 2.781 νέα κρούσματα και η κυβέρνηση μιλάει για «αποκλιμάκωση»

30
Η Ελλάδα μπήκε σε lockdown με 800 κρούσματα

Η Ελλάδα μπήκε σε lockdown με 800 κρούσματα και τώρα με 2.781 νέα κρούσματα μιλούν για αποκλιμάκωση!

«Success story» προσπαθεί να πουλήσει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς παρά την προφανή αποτυχία της στην διαχείριση της πανδημίας και τους περισσότερους από 10.000 νεκρούς αρνείται να δεχθεί πως έχει κάνει κάπου λάθος. 

Αντιθέτως ενώ τα κρούσματα βρίσκονται συνεχώς κοντά στις 3.000 και οι νεκροί προχθές ήταν 92 (!) και χθες 63 μιλούν για «αποκλιμάκωση»! 

Ο λόγος βέβαια που γίνεται αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει εκ νέου στο αφήγημα περί πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ώστε να κερδίσει και ψήφους ενόψει εκλογών, αλλά και φυσικά γιατί θέλει σε 15 περίπου ημέρες να ανοίξει τη χώρα για τον τουρισμό, έτσι αδιαφορεί για τους πραγματικούς αριθμούς και υποστηρίζει πως υπάρχει «αποκλιμάκωση».

Όταν μάλιστα πριν από λίγο καιρό η χώρα είχε λιγότερα κρούσματα και νεκρούς και τότε παντού μιλούσαν για «σοκ».

Την αρχή την έκανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία έδειξε πως βρίσκεται σε άλλον πλανήτη, μιλώντας για αποκλιμάκωση.

Η συνέχεια όμως δόθηκε από τους «ειδικούς» του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Όπως δήλωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημαντικά σημεία βελτίωσης δείχνει η επιδημιολογική εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, αν και παρουσιάζει σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό.

Όπως επισήμανε στην χθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων.

Παράλληλα, για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.

Για σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας μίλησε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπως είπε στην χθεσινή ενημέρωση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 15% στα νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,58%. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας από τα rapid test έπεσε κάτω από το 2%, στο 1,43%, σημείωσε επίσης.

Μιλώντας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η κα. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, με 462 νέες εισαγωγές την ημέρα, και 5.300 ασθενείς συνολικά σε όλη τη χώρα. Σε ό, τι αφορά στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΥ, διατηρείται σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ωστόσο, για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Τέλος, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο δείκτης μετάδοσης Rt, κυμαίνεται κάτω της μονάδας στο 0,97-0,98.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπως είπε στην χθεσινή ενημέρωση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 15% στα νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,58%. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας από τα rapid test έπεσε κάτω από το 2%, στο 1,43%, σημείωσε επίσης.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην παραδεχθεί την αποτυχία του lockdown, ακόμα κι αν πρέπει να απαρνηθεί την ίδια την πραγματικότητα καθώς γνωρίζει πως αν το παραδεχθεί πως κατέστρεψε οικονομία και υγεία χωρίς κανέναν όφελος, τότε θα πρέπει την ίδια ημέρα να παραιτηθεί.

Έτσι όσο οδεύουμε προς το αναγκαίο άνοιγμα θα βλέπει «πτωτική τάση της πανδημίας» ασχέτως με το τι λένε τα νούμερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να παραδέχεται πως ανοίγει γιατί το lockdown απέτυχε.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας