ΔΝΤ: Εσπευσμένα στην Αργεντινή για άμεση εποπτεία

372
δντ

Υπό τη στενή παρακολούθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί το προσεχές διάστημα η οικονομία της Αργεντινής, μετά από τα ανεπιθύμητα και ανησυχητικά για τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους αποτελέσματα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή και είμαστε σε συνομιλίες με τις αρχές», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ χορήγησε μαζική χρηματοπιστωτική “βοήθεια” στη χώρα υπό τη μορφή ενός δανείου ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να υπαγάγει και πάλι την Αργεντινή υπό την εποπτεία του.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο, το ΔΝΤ αποδέσμευσε 5,4 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας στα 38,9 δισ. δολάρια τη “βοήθεια” που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην Αργεντινή για να αντιμετωπίσει δύο νομισματικές κρίσεις το 2018.

Οικονομία και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Η οικονομία της Αργεντινής έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο (25,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 54,4% τους δώδεκα τελευταίους μήνες), η κατανάλωση μειώνεται, καταστήματα κλείνουν και η φτώχεια (32% το 2018) και η ανεργία (10,1% φέτος) αυξάνονται.

Στον απόηχο της βαριάς ήττας του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου, και υπό τις πιέσεις των διεθνών ισχυρών οικονομικών και πολιτικών κέντρων, το αργεντίνικο νόμισμα, το πέσο, κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε το Σάββατο έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές κατά τη διάρκεια των οποίων το πέσο έχασε πάνω από το 20% της αξίας του και το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας