Διχαστική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον για κυρώσεις στην Τουρκία: Όλοι εναντίον Τραμπ

1218
κυρώσεις

Διχασμό στην αμερικανική διπλωματία προκαλεί η υπόθεση της Τουρκίας και της επιλογής της να πάρει τους S-400 – Ο Τραμπ δεν θέλει να «χτυπήσει» τον φίλο Ερντογάν, πιέζουν Πομπέο και Μπόλτον

Σε εμφύλιο στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου, εξελίσσεται η υπόθεση της επιβολής ή όχι κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το «πάγωμα» του προγράμματος συμπαραγωγής Ουάσιγκτον – Αγκύρας των μαχητικών F-35, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών S-400 ήταν η αρχή.

Όλοι, όμως, περιμένουν να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση και το επόμενο βήμα. Την επιβολή δηλαδή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα «πονέσει» περισσότερο από τα περίπου 9 δις που θα κοστίσει η υπόθεση των F-35.

Όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική διπλωματία κινείται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν άλλες κυρώσεις στην Άγκυρα και ζητά να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Από την άλλη, κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρούν ότι ήταν η ύψιστη προσβολή η προσέγγιση της Μόσχας και η αγορά των S-400 κι επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις και προς παραδειγματισμό άλλων.

Ένα από τα μέτρα αυτά θα ήταν το «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών ή η παρεμπόδιση των συναλλαγών Τούρκων με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε σε αξιωματούχους αρκετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανές κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο ξένους αξιωματούχους.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου ότι ο κ. Τραμπ θα λάβει την απόφαση μετά από διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον κ. Μπόλτον και τόνισε ότι την τελική απόφαση θα την λάβει ο Πρόεδρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο, και ο κ. Μπόλτον και ο κ. Πομπέο, έχουν συστήσει στον κ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε κάποιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο έδαφος μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

*Βασική πηγή: in.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας