Δημόσιο: Επιβάρυνση 20% στην εξαγορά πλασματικών από 1η Ιανουαρίου

962
δημόσιο

Με επιβάρυνση 20% πιο ακριβά θα κληθούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πληρώσουν από το 2020 και μετά την εξαγορά έως και 12 πλασματικών ετών.

Όσες και όσοι θέλουν να αποφύγουν την επιβάρυνση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.200 ευρώ, τότε θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ προτού εκπνεύσει το 2019. Ως συνέπεια της αίτησης που υποβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου, θα είναι να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι από περίπου 400 έως 1.200 ευρώ για κάθε πλήρες έτος πλασματικής ασφάλισης, δηλαδή για κάθε 12 μήνες που θα αναγνωρίσει. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις με τον συνολικό αριθμό των μηνών πλασματικής ασφάλισης που αναγνωρίζονται.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, έως το τέλος του 2019 το ποσό για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης υπολογίζεται στο 16,67% των συντάξιμων αποδοχών κάθε υπαλλήλου, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών θα διαμορφώνεται με βάση το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο έτος η απαιτούμενη δαπάνη για πλασματικό χρόνο ασφάλισης θα είναι προσαυξημένη κατά 3,34 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 19,97% σε σχέση με όσα ισχύουν έως το τέλος του 2019.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 1.400 ευρώ μεικτά, εφόσον υποβάλει αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 233,4 ευρώ τον μήνα. Εάν η αίτηση υποβληθεί το νέο έτος, τότε το κόστος θα διαμορφωθεί στα 280 ευρώ τον μήνα.

Εκπαιδευτικός ο οποίος θέλει να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης εξαγοράζοντας τη στρατιωτική θητεία του, με μηνιαίες αποδοχές 1.920 ευρώ μεικτά, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 230 ευρώ τον μήνα, εάν υποβάλει την αίτηση έως τα τέλη του έτους. Εάν την καταθέσει μέσα στο 2020, τότε το κόστος θα είναι αυξημένο στα 384 ευρώ τον μήνα.

ΕΦΑΠΑΞ

Εναλλακτικά μπορεί να καταβληθεί και εφάπαξ εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εάν δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος επιθυμεί να εξαγοράσει δύο πλασματικά έτη, θα έχει έκπτωση 4%, ενώ εάν θέλει τρία έτη, τότε φτάνει στο 6% και ούτω καθεξής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας