Δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά στις εκδηλώσεις για τη “Νάκμπα”

680
ισραηλινά

Μεγάλες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χθες στα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδας της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με αφορμή την 71η επέτειο της “Νάκμπα”, τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων που σηματοδότησε η ανακήρυξη της δημιουργίας του Ισραήλ το 1948. 

Στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ όπου πραγματοποιείται η άθλια φιέστα της Eurovision, δεν έλειψε και αυτή τη φορά η βαρβαρότητα των ισραηλινών στρατευμάτων που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εν ψυχρώ περίπου 50 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και 12 παιδιά και τρεις νοσηλευτές.

Στη Δυτική Όχθη οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Ραμάλας, με αφετηρία το μαυσωλείο του Παλαιστίνιου πρώην προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε σιγή 71 δευτερολέπτων, για τα 71 χρόνια από την καταστροφή της Παλαιστίνης και τον ξεριζωμό 750.000 Παλαιστινίων. Στη συνέχεια, διαδηλωτές ύψωσαν μεγάλα χάρτινα κλειδιά, ζητώντας να επιστρέψουν στα εδάφη και στα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, με συμμετοχή Παλαιστινίων και ελληνικών οργανώσεων, όπως ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας