Δαμασκός: Συνάντηση Μ.Α.Άσαντ με τους επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Γ.Μπορίσοφ-Σ.Λαβρόφ

1083

Σήμερα (7/9), ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε  πως θέλει να επεκτείνει τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Μόσχα ώστε να μπορέσει η Συρία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Mπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνάντησης του στη Δαμασκό με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως θέλει να δει ρωσικές επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και πέτυχαν.

Οι συνάντηση της ρωσικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και οι συνομιλίες που πραγματοποίηθηκαν σήμερα στη Δαμασκό, έλαβαν χώρα ενώ ο Σύρος ηγέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομία σε κατάρρευση, η οποία απειλεί να υπονομεύσει τις στρατιωτικές επιτυχίες που είχε με την καταλυτική βοήθεια της Μόσχας στη σύγκρουση με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης, των ισλαμιστών τζιχαντιστών και του τουρκικού στρατού κατοχής που διαρκεί, ήδη, δέκα χρόνια στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφθασαν στη Συρία αφού η Μόσχα δήλωσε πως θα υποστηρίξει τη Δαμασκό που αντιμετωπίζει σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες τιμωρούν ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με συριακές κυβερνητικές οντότητες.

Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των Ρώσων αξιωματούχων με τον Σύρο πρόεδρο.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως σχεδιάζουν να προωθήσουν τις εμπορικές σχέσεις και θα επανεξετάσουν προγράμματα για την ενέργεια και τα ορυχεία.

Μολονότι ο συριακός στρατός έχει, πλέον, ανακτήσει τα περισσότερα από τα εδάφη που είχε χάσει, η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί Σύροι να βρίσκονται στη φτώχεια, καθώς το συριακό νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του.

Η Ρωσία έχει επικρίνει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούνιο.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχουν στόχο τα έσοδα της κυβέρνησης του Άσαντ και να τον ωθήσουν σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης(!), δηλαδή να αφήσει τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατών-τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του συριακού λαού, πετρελαϊκές πηγές υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού και την Τουρκία ανενόχλητη να κατέχει εδάφη στη Συρία(!).

Η Συρία έχει τις ελπίδες της στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο ξένο σύμμαχό της, για να την βοηθήσει να ενισχύσει την οικονομία της. Ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Συρίας, το Ιράν, πασχίζει κι αυτός να αντιμετωπίσει έναν άλλο γύρο αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Χούσαμ Ταλέμπ, ένας από τους έγκυρους Σύρους αναλυτές, δήλωσε στη συριακή κρατική τηλεόραση πως η ρωσική επίσκεψη θα θυμώσει την Ουάσινγκτον, για την οποία όπως είπε «πολεμάει τη διαβίωσή μας, επιβάλλοντας κυρώσεις για να μας στερήσει τον πλούτο μας».

*Φωτογραφίες από το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας