ΓΓ του ΟΗΕ: «Παραίτησε» την αξιωματούχο που κατηγόρησε το Ισραήλ για απαρτχάιντ

2178
οηε

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία.
Αιτία στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσής της στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους.
Η Ρίμα Χάλαφ, με καταγωγή από την Ιορδανία και η οποία προΐστατο μέχρι σήμερα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία (ESCWA) του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες της ζήτησε το πρωί της Πέμπτης να αποσύρει από το Διαδίκτυο την έκθεση Εκείνη του ζήτησε να το ξανασκεφτεί, οι δύο πλευρές επέμειναν στη θέση τους και η διαμάχη κατέληξε τελικά στην παραίτηση της κ. Χάλαφ.
«Ήταν αναμενόμενο ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τoυ θα ασκούσαν τεράστια πίεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την απόσυρση της έκθεσης. Ο Γενικός Γραμματέας μου έδωσε οδηγίες, μου ζήτησε να την αποσύρω» δήλωσε η Χάλαφ.
«Δεν πρόκειται για το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά για τη διαδικασία» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στέφαν Ντούτζαριτς.
«Δεν πρόκειται για πίεση. Το ζήτημα είναι ότι ο γενικός γραμματέας έχει την εξουσία και την ευθύνη να διαχειριστεί τον οργανισμό κατά τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να επιτύχει τους στόχους του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.
Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό. Το Τελ Αβίβ απέρριψε κατηγορηματικά το περιεχόμενο της έκθεσης.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία εδρεύει στη Βηρυτό. Μετέχουν 18 αραβικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Παλαιστίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας