Α.Βίνικ: Να παραμείνει υπό κράτηση στο Παρίσι αποφάσισαν οι Γάλλοι δικαστές

901
βίνικ

Την παραμονή του Αλεξάντερ Βίνικ υπό κράτηση στο Παρίσι αποφάσισε το γαλλικό δικαστήριο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Τιμοφέι Μουσάτοφ. Ο Βίνικ εκδόθηκε στη Γαλλία από την Ελλάδα.

Δέκα ημέρες έχει στη διάθεσή της η υπεράσπιση του Αλεξάντερ Βίνικ, προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του γαλλικού δικαστηρίου, που σήμερα αποφάνθηκε πως ο «Mr Bitcoin», θα παραμείνει υπό κράτηση στο Παρίσι έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο Βίνικ εκδόθηκε αρχικά στη Γαλλία και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ με απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Ο Ρώσος υπήκοος παρέμεινε στη χώρα μας φυλακισμένος επί 30 μήνες, χωρίς δίκη και καταδίκη, κατά παράβαση του Συντάγματος που επιτάσσει πως ο μέγιστος χρόνος κράτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες.

«Δεν υπήρχε μεταφραστής στο γαλλικό δικαστήριο»

«Ο δικαστής πήρε την απόφαση, η οποία ήταν ειλημμένη εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας πλήρως τον εισαγγελέα και σημειώνοντας ότι (σ.σ. ο Βίνικ) θα παραμένει υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δική του ασφάλεια και για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της μελλοντικής έρευνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουσάτοφ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η υπεράσπιση έχει 10 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και θα το κάνει.

Με τη σειρά της, η συνήγορος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι η ακρόαση της υπόθεσης στα δικαστήρια την Τρίτη ήταν «πρωτοφανής».

«Ο πελάτης μου δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης στο δικαστήριο, επειδή δεν υπήρχε μετάφραση, δεν υπήρχε μετάφραση της ομιλίας μου και, τελικά, η κυρία μεταφράστρια αρνήθηκε να μεταφράσει ότι έλεγαν οι δικηγόροι στον πελάτη τους και είπε, ότι ήταν υποχρεωμένη να μεταφράσει μόνο αυτό που ο δικαστής της έλεγε να μεταφράζει», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σημείωσε επίσης, ότι «ήταν σαφές ποια απόφαση θα λάμβανε το δικαστήριο από τη στιγμή που είδαμε το πρωί μια επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γαλλίας, στην οποία ο πελάτης μας αναφερόταν ως “ειδικός κρατούμενος».

Ερωτηθείσα για πού θα κρατηθεί τον Βίνικ, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι κανείς δεν ενημέρωσε τους δικηγόρους του.

Η ακρόαση για την υπόθεση του Βίνικ ξεκίνησε στο δικαστήριο του Παρισιού περίπου στις 18.20, μετά από μια ώρα αναμονής του Ρώσου, και σταμάτησε γύρω στις 23.00. Όλη αυτή την ώρα, ο Βίνικ βρισκόταν σε ένα γυάλινο «ενυδρείο», τυλιγμένος με μια θερμική κουβέρτα πάνω από το μπουφάν και τη ζακέτα του. Οι δικηγόροι δήλωναν επανειλημμένα ότι ο πελάτης τους δεν αισθάνεται καλά, και οι ακροάσεις διακόπηκαν αρκετές φορές.

Η έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία και εν συνεχεία στις ΗΠΑ. Η υπεράσπιση του Ρώσου υπήκοου άσκησε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης, ο Βίνικ ξεκίνησε για μια ακόμη φορά απεργία πείνας.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή εναντίον της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα. Αμέσως, όπως από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Βίνικ απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε, τελικά, σε νοσοκομείου του Παρισιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας