Αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit (25/11)

869
times

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (25/11/2018) με βασικό θέμα το Brexit.
Οι 27 ηγέτες θα κληθούν είτε να επικυρώσουν είτε να απορρίψουν της συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά θέματα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, εκ των οποίων κάποια θεωρούνται… αγκάθια, όπως οι μελλοντικές σχέσεις, το Γιβραλτάρ αλλά και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Οι μελλοντικές σχέσεις

Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ασχολήθηκαν με την επίτευξη ενός προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit, που τελικά αριθμεί 585 σελίδες και καλύπτει τον λογαριασμό του διαζυγίου, τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit και μια συμφωνία για τα σύνορα με την Ιρλανδία.
Ενώ το προσχέδιο έχει πολλούς πολέμιους στο Λονδίνου -με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην πάρει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου- επιτεύχθηκε και μια ξεχωριστή «Πολιτική Διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία που προκαλεί προβλήματα ενόψει της Συνόδου.
Το «κεφάλαιο» των μελλοντικών σχέσεων περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα τομέα, μεταξύ των οποίων το εμπόριο και η ασφάλεια, η αλιεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ «σχεδιάζουν να έχουν μια εμπορική σχέση για τα αγαθά όσο το δυνατόν πλησιέστερη, με σκοπό να διευκολύνουν το νόμιμο εμπόριο».
Επίσης αναφέρει ότι η οικονομική σχέση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν δασμοί, τέλη ή ποσοτικοί περιορισμοί σε όλους τους τομείς.
Τα ακανθώδη θέματα του Γιβραλτάρ μια τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit θεωρούνται ήδη… εμπόδια.

Το Γιβραλτάρ

Η Ισπανία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία εάν δεν γίνουν αλλαγές στο άρθρο για το Γιβραλτάρ.
Η Ισπανία θέλει να γίνει σαφές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ότι οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συμφωνηθούν σε διμερή βάση ανάμεσα στην Μαδρίτη και στο Λονδίνο.
Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η ίδια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ομόλογο της, Pedro Sanchez, στον οποίο και διεμήνυσε ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.

Τα αλιευτικά δικαιώματα

«Αγκάθι» είναι και τα αλιευτικά δικαιώματα, ένα θέμα που αφορά την πρόσβαση των αλιέων στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.
Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με τις προβλέψεις γύρω από τα αλιευτικά δικαιώματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα βρετανικά νερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας