Αρμενία: Σκηνές έξω από το κτίριο της κυβέρνησης έστησαν διαδηλωτές

665
Σκηνές έξω από το κτίριο της κυβέρνησης

Πλήθος πολιτών έστησαν σκηνές έξω από το κτίριο της κυβέρνησης της Αρμενίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν.

Οι διαδηλωτές κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί όλη την νύχτα. «Ήδη έχουμε στήσει σκηνές και προτιθέμεθα να μείνουμε τόσο όσο χρειάζεται, ακόμη και να διανυκτερεύσουμε. Ο Πασινιάν πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ντασνακτσουτιούν» Ισχάν Σαγκατελιάν.

Ο Σαγκατελιάν είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση καλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που εκπροσωπείται από το κόμμα «Το βήμα μου» σε συνάντηση για να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Αρμενία: Κατηγορούν για προδοσία τον Πασινιάν

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Πασινιάν να παραιτηθεί καθώς θεωρούν ότι δεν χειρίσθηκε σωστά την διάρκειας έξι εβδομάδων αιματηρή σύγκρουση που έλαβε χώρα στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές, και η οποία έληξε με μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Ρωσίας και με μεγάλα εδαφικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν.

Το Σάββατο χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν πορεία της οποίας ηγείτο ο Πασινιάν προς το στρατιωτικό κοιμητήριο Γιεραμπλούρ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αν και οι υποστηρικτές του γέμισαν ασφυκτικά το νεκροταφείο, πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση έδειξαν επικριτές του Πασινιάν να φωνάζουν «ο Νικόλ είναι προδότης!» καθώς περνούσε με τη συνοδεία του κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αντιπολίτευση θεωρεί επίσης ότι η συμφωνία για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την οποία υπέγραψε ο Πασινιάν στις 9 Νοεμβρίου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συνιστά στην ουσία παράδοση. Οι αντίπαλοι του Αρμένιου πρωθυπουργού τον θεωρούν επίσης υπεύθυνο για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί στην χώρα ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και έως την διεξαγωγή τους την διακυβέρνηση της χώρας να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας. Ο ίδιος ο Νικόλ Πασινιάν που ανέλαβε την εξουσία μετά μια ειρηνική επανάσταση τον Μάιο του 2018, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να γίνει μέσω των εκλογών. Παράλληλα όμως μερικοί υποστηρικτές του Αρμένιου πρωθυπουργού έχουν δηλώσει ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας