Έχουμε οικονομική και κοινωνική καταστροφή, ανόητοι! Επείγον έκτακτο εθνικό σχέδιο σωτηρίας

7359
οικονομική

Η Ελλάδα να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τους “κανόνες” της Ευρωζώνης και της Ε.Ε

Αυτήν την ώρα η χώρα δεν βιώνει μόνο μια θανατηφόρα πανδημία αλλά και μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι το συμπέρασμα της Goldman Sachs, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε 1500 επιχειρήσεις, είναι ότι “έρχεται κατάρρευση της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας”.

Δυστυχώς, αυτή η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει καθόλου συνειδητοποιηθεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι λόγω κοροναϊού αλλά και μιας προϋπάρχουσας παραπαίουσας μνημονιακής οικονομίας, τα πάντα σωριάζονται γύρω μας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Ανευθυνο-υπεύθυνοι κοροϊδεύουν ότι η κρίση στον τουρισμό, για παράδειγμα, αφορά μόνο το Πάσχα. Κούνια που τους κούναγε. Ο τουρισμός και οι τουριστικές και επισιτιστικές δραστηριότητες έχουν κυριολεκτικά νεκρώσει για φέτος και αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, ίσως και του χρόνου.

Κυβέρνηση και πολιτικό κατεστημένο αδυνατούν να καταλάβουν και πολύ περισσότερο να συνειδητοποιήσουν, ότι έχουμε αρχίσει να βιώνουμε μια συγκυρία που η αγορά βουλιάζει, ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι κατακρημνίζονται, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου έχει πέσει στα τάρταρα, οι γονείς με μικρά παιδιά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, η ρευστότητα στην οικονομία είναι ανύπαρκτη και το χειρότερο πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι με άγνωστο μέλλον ενώ και αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται, βλέπουν να μειώνονται οι μισθοί τους και οι εργασιακές τους σχέσεις να μετατρέπονται ακόμα περισσότερο από πριν σε λάστιχο.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα σε αυτές τις πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες δεν είναι κυβερνητικά επικοινωνιακά ημίμετρα, που συνιστούν σκέτη κοροϊδία, ούτε απλώς μέτρα περιορισμένου χαρακτήρα που θα μας κάνουν τη χάρη να τα επιτρέψουν οι θεσμοί και το χρεοκοπημένο Eurogroup.

Κυβέρνηση και κατεστημένο δεν πρέπει να επαναλάβουν και πάλι το “λάθος” που έκαναν εισάγοντας τη χώρα σε μνημόνια λεηλασίας, που κατέστρεψαν τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια την ενιαία αγορά, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την ανελαστική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν η Ελλάδα κινηθεί ξανά σε αυτές τις ευρωζωνικές και ευρωενωσιακές ράγες, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στη χώρα μας.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε ουσιαστικά τελείωσαν και κανένας δεν τις υπολήπτεται.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην παρούσα κρίση πρέπει να γίνει στροφή  στο έθνος-κράτος. Είναι το έθνος-κράτος αυτό που μπορεί να γίνει μοχλός και όχημα για την επιβίωση και την προοπτική της χώρας μας, με την αναδιοργάνωση και τον αναπροσανατολισμό του και όχι η Ε.Ε, οι παγκόσμιες αγορές και η παγκοσμιοποίηση.

Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται επειγόντως, εδώ και τώρα, ένα επείγον σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και ένα συνολικό έκτακτο προοδευτικό εθνικό σχέδιο στήριξης, αναπροσανατολισμού και αναζωογόνησης της οικονομίας και υποστήριξης του κόσμου της εργασίας.

Αυτό το εθνικό σχέδιο για την επιβίωση και το μέλλον της χώρας οφείλει να είναι σε μέγεθος πάνω από το 20% του σημερινού ΑΕΠ!

Μιλάμε όχι απλώς για ένα σχέδιο που θα στηρίξει σε αμυντική βάση οικονομικούς κλάδους και εργαζόμενους, αλλά για ένα σχέδιο επενδυτικού σοκ στη χώρα διαβαθμισμένο κατά τομείς και προτεραιότητες όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ή μπορεί να τα αποκτήσει.

Μιλάμε για ένα σχέδιο παραγωγικού αναπροσανατολισμού του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, ένα σχέδιο για μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μακριά από νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις αλλά και δογματισμούς της αριστερής προοδευτικής σκέψης, ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στη χώρα όχι μόνο να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και να βγει νικήτρια από αυτήν.

Είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι για άλλη μια φορά οι κυρίαρχοι κύκλοι του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου δεν μπορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν τίποτα από τα παραπάνω γραφόμενα και τις ριζοσπαστικές προτάσεις που καταθέτουμε.

Υπάρχει, όμως, μια ισχυρή πιθανότητα να αντιληφθεί αυτές τις προτάσεις ο ελληνικός λαός, διότι με αυτά που θα αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα, θα τεθεί ουσιαστικά το δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στην απόλυτη εξαθλίωση και την ανατροπή.

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας