Έρχονται καθυστερημένα σε ασήμαντες ποσότητες τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

691
Έρχονται καθυστερημένα σε ασήμαντες

Ποιο βρώμικο παιχνίδι έχει παιχθεί με την υπόθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων;

Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη μη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων;

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε γνωστό πως μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, αναμένονται στην χώρα μας οι πρώτες 2.000 δόσεις των μονοκλωνικών φαρμάκων.

Η Μίνα Γκάγκα, αποκάλυψε ότι έρχεται στην Ελλάδα η πρώτη παραγγελία για τα μονοκλωνικά φάρμακα και η οποία θα αφορά 2.000 δόσεις.

«Προσπαθούμε να τις έχουμε μέχρι 11 Νοεμβρίου», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η κα. Γκάγκα, ανέφερε ότι τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά, τα εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων.

«Η πρώτη παραγγελία για τα μονοκλωνικά φάρμακα που θα έρθει για τη χώρα μας, είναι 2.000 δόσεις, τις οποίες προσπαθούμε να έχουμε έως τις 11 Νοεμβρίου. Τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά τα εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται σε άτομα με προτεραιότητα στους ανοσοκατεσταλμένους.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως είχε εξηγήσει στο Sputnik, ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας, τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού και κυρίως κατά της σοβαρής νόσησης.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα ουσιαστικά είναι φάρμακο πρόληψης σοβαρής νόσησης και, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και να χορηγούνται πολύ νωρίς, δηλαδή με την έναρξη των συμπτωμάτων γιατί σε προχωρημένη νόσηση είναι αναποτελεσματικά», δηλώνει ο καθηγητής.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλέβια, κάτι που σημαίνει ότι «δεν είναι ένα φάρμακο που δίνεται και το παίρνει ο ασθενής στο σπίτι, αλλά μόνο σε νοσοκομείο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γούλας αναφέρει πως τα μονοκλωνικά αντισώματα «αναγνωρίζουν την ακιδωτή πρωτεΐνη του ιού και προλαμβάνουν την αλληλεπίδραση του ιού με τα κύτταρα του οργανισμού. Έτσι δεν επιτρέπουν στον ιό να μπει μέσα στα κύτταρα και να τα προσβάλει».

Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με τη λειτουργία των αντισωμάτων που παράγονται στον οργανισμό μας ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική διαφορά:

«Η διαφορά μεταξύ των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός ως συνέπεια του εμβολιασμού σε σχέση με τα μονοκλωνικά, είναι ότι τα πρώτα (δηλαδή του εμβολιασμού) είναι πολυδύναμα, δηλαδή δεν είναι μόνο ένας τύπος αντισώματος, αλλά ένας αριθμός από διαφορετικά αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν τις ελαφρώς διαφορετικές δομές πάνω στην ακιδωτή πρωτεΐνη. Αυτές τις διαφορετικές δομές πάνω στην ακιδωτή πρωτεΐνη τα λέμε επίτοκους. Τα δικά μας αντισώματα αναγνωρίζουν μια σειρά από επίτοκους» ανέφερε ο καθηγητής ενώ συμπλήρωσε πως δεν ισχύει το ίδιο για τα μονοκλωνικά αντισώματα που «αναγνωρίζουν έναν πολύ συγκεκριμένο επίτοκο».

«Αν μεταβληθεί η δομή του, συνέπεια μιας μετάλλαξης, τότε το μονοκλωνικό αντίσωμα δεν είναι αποτελεσματικό», λέει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας