Έκθεση κόλαφος για Τουρκία: “Η Αεροπορία απαρχαιωμένη-Διάτρητη η αεράμυνα-Βυθίζεται Ναυτικό”

532
Η Αεροπορία απαρχαιωμένη-Διάτρητη η αεράμυνα

“Μονόδρομος η επιστροφή στα F-35 ή σε άλλο μαχητικό…”

“Η τουρκική Αεροπορία είναι απαρχαιωμένη και τα drones δεν αντικαθιστούν τα μαχητικά” αναφέρει τουρκική μελέτη που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η μελέτη καταλήγει πως πρέπει “να γίνει επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35”.

Ή η Άγκυρα να προχωρήσει στην επιλογή νέου μαχητικού!

«Οι αεροπορικές δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας θα αντιμετωπίσουν μια σοβαρή δοκιμασία τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια», αναφέρει ο Can Kasapoglu ο οποίος συνέταξε την έκθεση.

Ο Can Kasapoglu δεν είναι κάποιος τυχαίος αλλά ο διευθυντής του προγράμματος Ασφάλειας και Άμυνας στην τουρκική δεξαμενή σκέψης EDAM.

«Πρόβλημα τεχνολογικής γενιάς»

Ο Kasapoglu περιγράφει τις αδυναμίες της τουρκικής Αεροπορίας ως «πρόβλημα τεχνολογικής γενιάς».

Τα τέταρτης γενιάς F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας και τα F-4 τρίτης γενιάς – τα οποία είναι ουσιαστικά αεροσκάφη Ψυχρού Πολέμου – φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Τα τουρκικά σχέδια να αντικατάσταση τους με 100 F-35A, πέμπτης γενιάς, κατέρρευσαν μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 εν μέσω οργής των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και του Ισραήλ – παραλαμβάνουν F-35 ή Rafale.

«Εάν δεν βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, η τουρκική αεροπορική δύναμη θα μείνει πίσω από τις παγκόσμιες τάσεις», προειδοποιεί ο Κασάπογλου.

Η έκθεση δείχνει ότι η παραίτηση των F-35 υπέρ των συστημάτων  S-400 ήταν μια κακή συμφωνία.

«Ο αμυντικός σχεδιασμός της Τουρκίας και οι απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας, δεν ταιριάζουν με μια δομή δύναμης με πυκνό αντιαεροπορικό δίκτυο (SAM).

Το στρατηγικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο μόλις εισήλθε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο απόδοσης λόγω των ελλείψεων στην δικτυοκεντρική αρχιτεκτονική”.

“Τα drones δεν αντικαθιστούν τα μαχητικά – Λάθος επιλογή”

Ούτε τα οπλισμένα drones αντικαθιστούν τα F-35. Η Τουρκία έχει κερδίσει τη φήμη ως δύναμη drone μετά τα τουρκικά Bayraktar TB2 και τα ισραηλινά αεροσκάφη Harop που αποδεκάτισαν τα Αρμενικά στρατεύματα και τα θωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Nagorno-Karabakh το 2020.

Αλλά η δεξαμενή σκέψης EDAM απορρίπτει την ιδέα ότι τα αεροσκάφη μπορούν να αντικαταστήσουν τα προηγμένα επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Αν και υπάρχει πιθανότητα αλλαγής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και του αλγοριθμικού πολέμου, οι παράμετροι του αεροπορικού πολέμου διαμορφώνονται ακόμη γύρω από επανδρωμένες πλατφόρμες».

Αυτό σημαίνει ότι απομένει η κατασκευή του TF-X ως εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς έως το 2029. Ωστόσο, τα προβλήματα εύρεσης κατάλληλου κινητήρα από υπερπόντιους κατασκευαστές «ενδέχεται να παρατείνουν τον χρόνο που απαιτείται για την είσοδο στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», σημειώνει η EDAM.

Βυθίζεται και το Ναυτικό!

Δεν είναι μόνο η αεροπορία της Τουρκίας που θα νιώσει την απώλεια του F-35.

Η απώλεια θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του Τουρκικού Ναυτικού για ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο – ουσιαστικά ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο – εξοπλισμένο με F-35B, σύμφωνα με την EDAM.

“Διάτρητη η τουρκική αεράμυνα”

Η μελέτη προειδοποιεί επίσης για την τουρκική αδυναμία σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα.

Οι τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία βομβαρδίστηκαν από συριακά και ρωσικά αεροσκάφη, ενώ τα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έπληξαν μια τουρκική αεροπορική βάση στη Λιβύη το 2020 μετά την παρέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

«Η αντιαεροπορική άμυνα των προκεχωρημένων βάσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή απαίτηση στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία της Λιβύης και της Συρίας», λέει ο EDAM.

Η Τουρκία περιβάλλεται επίσης από έθνη με βαλλιστικούς συστήματα, όπως η Συρία, η Αρμενία, το Ιράν και η Ρωσία. Ακόμα και εδώ, η απώλεια του F-35 είναι ένα πρόβλημα:

το stealth μαχητικό και οι προηγμένοι αισθητήρες του θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην πυραυλική άμυνα, τόσο σε ρόλους αναχαίτησης όσο και με τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον εκτοξευτών πυραύλων, λέει η μελέτη.

“Πρέπει να επιστρέψουμε στα F-35”

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η Τουρκία έχει μόνο μία πραγματική λύση για να διατηρήσει την αεροπορική της δύναμη.

«Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στην προτεραιότητά της στο πρόγραμμα των F-35.

Οι προαναφερόμενες συμβουλές πολιτικής έχουν μεγάλη σημασία τόσο για τις δυνατότητες μάχης της τουρκικής Αεροπορίας όσο και για τα τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη και την ικανότητα απασχόλησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας