Άρχισε η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ

920
Άρχισε η εσωκομματική μάχη

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα και οι τάσεις, ρεύματα, ομάδες και υποομάδες του ΣΥΡΙΖΑ πήραν την μπάλα για το εσωκομματικό παιχνίδι που προβλέπεται να έχει μαραθώνια διάρκεια μέχρι το Συνέδριο. Την περασμένη Κυριακή συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη 150 στελέχη της νεοπαγούς “Ομπρέλας”, του ρεύματος που προέκυψε από τον γάμο των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους αποκαλούμενους “δημογέροντες του ΣΥΡΙΖΑ”, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Μαζί τους συντάχθηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας και η Έφη Καλαμαρά που ανήκουν στο “Αριστερό Δίκτυο” που είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που δεν συμμετέχει σε ομάδες, και το Δίκτυο το τρέχει ο Γιάννης Μπασκόζος. Η εξέλιξη προέκυψε μετά την διαφωνία μεταξύ Βίτσα – Τζανακόπουλου.

Επίδειξη δύναμης αναμένεται να κάνουν την Κυριάκη οι προεδρικοί, η “Κίνηση Μελών”, με την δική τους πανελλαδική σύσκεψη στην οποία λέγεται ότι θα συμμετάχουν περισσότεροι από 40 βουλευτές. Πάντως δεν θα εκδώσουν δικό τους κείμενο θέσεων καθώς καλύπτονται από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Αφήνουν έτσι να φανεί την διαφοροποίηση από τις άλλες τάσεις ή ρεύματα που ήδη έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους, πρώτα η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (των Ρήγα, Κοτσακά, Σκορίνη), και στην συνέχεια η “Ομπρέλα”.

Η “Κίνηση Μελών” παραμένει η ισχυρότερη τάση, αλλά εμφανώς αποδυναμωμένη. Μαζί τους πάντως συντάσσονται οι περισσότεροι πασοκογενείς όπως και η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Τα στελέχη που αποσχίστηκαν από τους προεδρικούς και προσχώρησαν στην “Ομπρέλα”, όπως και η ΡΕΝΕ (των Ρήγα, Κοτσακά, Σκορίνη), προβάλλουν ότι δεν συμφωνούν με την πρωτοκαθεδρία του Νίκου Παππά και της ομάδας του με τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη.

Η ΡΕΝΕ κάνει την δική της σύσκεψη την Κυριακή το απόγευμα. Σε συνεννόηση μαζί της είναι βουλευτές όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Νατάσα Γκαρά, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σταύρος Αραχωβίτης. Στο παιχνίδι είναι και η “Γέφυρα” των Μπίστη, Βαλντέν, Λιάκου που προσδιορίζεται κυρίως από τις “διαλλακτικές” της θέσεις για τα εθνικά και την πρόθεση συμβιβασμού με την Τουρκία. Σε αυτό το πεδίο συμπλέουν με στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης.

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ με “ασυλία” από συστημικά ΜΜΕ

Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι την εβδομάδα που πέρασε, άνοιξε το θέμα της συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην κυβέρνηση απέναντι στη μεσαία τάξη. Η δήλωση στοχεύει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος επιμένει στην ίδια πολιτική εμποδίζοντας όσο μπορεί τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς τους μικρομεσαίους.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και για μία δήλωση εσωκομματικής αναφοράς παρενέβει η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης εναντίον του Παύλου Πολάκη. Μέχρι τώρα ο συστημικός τύπος δεν έχει στραφεί κατά του Νίκου Φίλη, του Νίκου Βούτση, του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του Πάνου Σκουρλέτη. Ούτε καν εναντίον του Δημήτρη Παπαδημούλη από την στιγμή που εμφανίζεται απέναντι και αυτός στον Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά δεν έχουν όλες οι τάσεις την ίδια βαρύτητα ούτε όλες οι κινήσεις την ίδια σημασία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΡΕΝΕ περιορίζει τη διαφοροποίησή της στα οργανωτικά ζητήματα (κατά της πρωτοκαθεδρίας των Παππά, Σπίρτζη), ενώ διευκρινίζει ότι δεν έχει σχέση με την “Ομπρέλα” και δεν σκοπεύει να συμπλεύσει.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Διαφορετική εντελώς είναι η στάση των 53, της “Δημογεροντίας” και της νεοσύστατης “Ομπρέλας”, που δεν περιορίζεται σε οργανωτικά ζητήματα και βάλλοντας κατά του Νίκου Παππά στην πραγματικότητα στρέφεται κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θέλει στη καλύτερη περίπτωση υπό κηδεμονία.

Η “Ομπρέλα” ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση, τόσο όσον αφορά την προοπτική μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ότι αφορά την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση που θα πάρει. Στο οργανωτικό πεδίο κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την διεύρυνση του κόμματος, αδιαφορώντας για τις επίσημες αποφάσεις των οργάνων τις οποίες κατά τα άλλα επικαλούνται. Είναι χαρακτηριστικό της στάσης τους ότι κανένα από τα παλιά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου κλπ), δεν είναι στις τάξεις τους.

Διαφορετική πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση έχουν και όσον αφορά την οικονομική πολιτική αλλά και τα εξωτερικά θέματα. Με την προβολή της ιδεολογικής καθαρότητας, ή μειοψηφικών θέσεων όπως πχ τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης δικαιώματα των μειονοτήτων ή της ανάγκης να τα βρούμε (φυσικά με υποχωρήσεις) με την Τουρκία, αδιαφορούν για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας. Φυσικά και στα εσωκομματικά το παιχνίδι μπορεί να το κατευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως έλεγε παλαιό κομματικό στέλεχος “ίσως αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν για να καθαρίσει το περιβόλι”.

Πηγή:SLpress

Σπύρος Γκουτζάνης

*Το ενδιαφέρον κείμενο του αρθρογράφου δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην τις θέσεις της iskra

Σημείωση: Όλοι οι ηγέτες αυτών των τάσεων που καταγράφει το κείμενο έδωσαν και δίνουν από κοινού στήριξη στην μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξη στην πολιτική χαμέρπειας απέναντι στην Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Όλοι μαζί είναι υποστηρικτές της ευρωζώνης και της ΕΕ ή έστω δεν προτείνουν αμφισβήτηση της ευρωζώνης και της ΕΕ, εκτός αν ίσως αλλάξει συνολικά η ΕΕ, πράγμα αδύνατο!

Τέλος, η κοινή πλατφόρμα τους, με διάφορες αποχρώσεις, είναι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία κατεξοχήν εκφράζεται με τον Αλέξη Τσίπρα, πολιτική που οδηγεί στον ευνουχισμό της Ελλάδας.    

Περιττό να προσθέσουμε ότι συνολικά η ηγεσία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από αναξιοπιστία, καιροσκοπισμό και καρεκλοθηρία.

Άρης Δημητρίου-iskra

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας