«Ξαπλώστρες» εργοδοτικής ασυδοσίας: Χωρίς άδεια, ρεπό και ασφάλεια

653

«Φάτε τα αποφάγια των πελατών»

Όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εργασιακό μεσαίωνα καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε τουριστικές περιοχές και Σωματεία, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες παραπονιούνται για έλλειψη προσωπικού και η κυβέρνηση περιορίζεται σε συστάσεις προς τους εργοδότες και διερεύνηση καταγγελιών.

Όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας και αναλγησίας σε τουριστικές επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Το βίντεο που δείχνει σερβιτόρο να σερβίρει κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα φαίνεται να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εικόνες εργασιακού μεσαίωνα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στη Γραμμή καταγγελιών έχουν πάρει φωτιά οι γραμμές. Σωματεία και κόμματα φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

Ελλιπείς οι έλεγχοι και τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Ωστόσο, τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων παραμένουν ελλιπή, ενώ έλεγχοι γίνονται μόνο μετά που έχει δημιουργηθεί σάλος, όπως στην περίπτωση της Ρόδου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι: «Η Επιθεώρηση Εργασίας έστειλε δέκα ελεγκτές που έμειναν εκεί επτά ώρες. Έλεγξαν την επιχείρηση εξονυχιστικότατα. Παραβάσεις δεν βρέθηκαν».

Ωστόσο, τον υπουργό «άδειασε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου που επισήμανε ότι ο έλεγχος που έγινε στο συγκεκριμένο κατάστημα ήταν λάθος.

«Ο έλεγχος που έγινε από δέκα επιθεωρητές για επτά ώρες ήταν ο λάθος έλεγχος», τόνισε και συνέχισε: «Δεν ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει εάν οι συνάδελφοι είναι στην ΕΡΓΑΝΗ, εάν κολλάνε ένσημα ή αν πληρώνονται. Ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Δυστυχώς τέτοιο κλιμάκιο στο νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει».

Δεν χωράνε υπεκφυγές

Μία από τις συζητήσεις που έχει ανοίξει είναι ότι οι εργαζόμενοι δέχονται να δουλέψουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Αυτή τη συζήτηση αναζωπύρωσε η επιστολή των εργαζόμενων του καταστήματος στη Ρόδο όπου ανέφεραν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τον εργοδότη τους.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν μια τέτοια τοποθέτηση είναι αυθόρμητη, τη στιγμή που έχει ξεσηκωθεί τέτοιος σάλος και ο εργοδότης έχει βρεθεί στο στόχαστρο ακόμα και εισαγγελικής έρευνας.

Τα σωματεία των εργαζόμενων σημειώνουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι να τηρείται η εργατική νομοθεσία έτσι ώστε να μη φοβούνται οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν φτάνουν οι κυβερνητικές παραινέσεις.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν φτάνουν οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του πρωθυπουργού, που αν και παραδέχονται ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν το μερίδιο τους από τα κέρδη της αυξημένης τουριστικής κίνησης», όπως είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας στο in, μένουν εκεί.

«Χορτάστε με αποφάγια»

Όπως προαναφέρθηκε, οι καταγγελίες έχουν πυκνώσει. Για παράδειγμα η κυρία Μαρία πήγε να εργαστεί ως καμαριέρα στην Σαντορίνη και κατέληξε να κάνει όλες τις δουλειές ανασφάλιστη και χωρίς διατροφή.

Όπως κατήγγειλε στο MEGA, στο νησί οι τιμές είναι στα ύψη με αποτέλεσμα να χρειάζεται 4-5 ευρώ για να πάρει ένα σουβλάκι. «Δηλαδή θα τρώμε όλο μας τον μισθό στο φαγητό;» είπε στο αφεντικό της η κυρία Μαρία παίρνοντας την απάντηση: «Υπάρχουν ορισμένοι πελάτες που δεν τρώνε όλο το πρωινό τους, μπορείτε να τρώτε από εκεί».

Όλο και περισσότεροι εργοδότες εκφράζουν παράπονα πως δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, κυρίως δε στον τομέα του επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, απορρίπτουν δουλειές λόγω του παράλογου φόρτου εργασίας και των χαμηλών μισθών. Γι’ αυτό τον λόγο, εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση των εργαζομένων του beach bar στην Ρόδο, οι οποίοι αναφέρουν ότι «οι λασπολογίες και οι υπονομεύσεις, δεν έχουν καμία δουλειά στο μαγευτικό νησί».

Σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του beach bar υποστηρίζουν ότι ουδέποτε κάποιος τους εξανάγκασε για να πάνε τις παραγγελίες από τη θάλασσα. Όπως ανέφερε ένας από αυτούς στο MEGA, το κάνουν με χαρά αφού τα πουρμπουάρ που κερδίζουν είναι δελεαστικά.

«Οι λασπολογίες και οι υπονομεύσεις, δεν έχουν καμία δουλειά στο μαγευτικό μας νησί. Απορώ με την υπομονή του, πώς δεν έχουν σταλεί μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Αφού το concept μας είναι αυτό και μας βρίσκει όλους σύμφωνους αφού τα ‘τυχερά’ που βγάζουμε μας καλύπτουν τον μήνα μας και την μισθοδοσία μας την κρύβουμε στην άκρη για να κάνουμε καλή ζωή τον χειμώνα. Τι πρόβλημα υπάρχει;» τόνισε.

«Κανιβαλιστικές πρακτικές»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου μίλησε για το περιστατικό στο MEGA.

«Όταν ο υπάλληλος προσπαθεί να ισορροπήσει, στο βίντεο που δείχνετε, ακούγονται γέλια χλευασμού από αυτούς που τραβάνε το βίντεο. Ο συνάδελφος είναι το δέντρο και όχι το δάσος. Δεν είναι πια μεμονωμένα περιστατικά, είναι πλειοψηφία.

«Το παράνομο είναι στο ότι προσφέρεται ‘νόμιμη’ εργασία σε κάτι που είναι παράνομο όπως αυτές οι πλωτές κατασκευές. Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω 500.000 εργαζόμενους στην εστίαση από τέτοιες κανιβαλιστικές πρακτικές. Δεν είναι έγνοια μου να κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά να εναρμονιστούν με την εργατική νομοθεσία», συμπλήρωσε ο κ. Χότζογλου.

Η αυθαιρεσία δεν σταματά στους εργαζόμενους

Αυθαίρετες κατασκευές που καλύπτουν όλη την παραλία και ενίοτε φθάνουν και μέσα στη θάλασσα καταγράφονται σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Με τις πλωτές ξαπλώστρες να παραμένουν στο beach bar της Ρόδου με τους σερβιτόρους – κολυμβητές, νέα στοιχεία δείχνουν ότι καταπατά και ιδιωτική περιουσία, όπως καταγγέλλει ιδιοκτήτης εταιρίας στον κλάδο του τουρισμού.

Μάλιστα, έχουν καταγραφεί οι εργασίες που γίνονταν τον Απρίλιο, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν.  

«Έχει καταλάβει μέρος του ιδιωτικού χώρου της πελάτισσας μου εταιρείας, το οποίο κάνει χρήση αυτή τη στιγμή ως βοηθητικές εγκαταστάσεις για βόθρο, για κουζίνες, τουαλέτες κτλ.», επιβεβαίωσε ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, δικηγόρος τουριστικής εταιρείας.

Τo MEGA παρουσιάζει αποκλειστικά έγγραφο- απάντηση της Κτηματικής υπηρεσίας Δωδεκανήσων πριν από μία εβδομάδα, σε επίσημο ερώτημα της εταιρίας δύο μήνες πριν, για το πότε επιτέλους θα προχωρήσει η κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας