Βιοτέχνες κατά Σολτς: «Σταμάτα καταστροφή της χώρας-Σταμάτα τις κυρώσεις κατά Ρωσίας»

951
Σταμάτα καταστροφή της χώρας

Ο Σύλλογος Βιοτεχνών της περιοχής Halle (Saale) στη Σαξονία-Άνχαλτ κάλεσε τον καγκελάριο Scholz να άρει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Σε ανοιχτή επιστολή που έλαβε το γερμανικό δίκτυο σύνταξης RND, οι τεχνίτες ζητούν επίσης διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

«Εμείς οι τεχνίτες γνωρίζουμε από πολυάριθμες συνομιλίες με τους πελάτες μας ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το βιοτικό τους επίπεδο για την Ουκρανία. Δεν είναι αυτός ο πόλεμος μας! λέει η ανοιχτή επιστολή. Επίσης, τεχνίτες απευθύνονται στον Scholz με την ερώτηση: «Θέλεις να γίνεις ο καγκελάριος που έφερε τη Γερμανία στην καταστροφή; Θέλετε πραγματικά να θυσιάσετε τη χώρα σας;»

Το συνδικάτο του Okrug επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «σοβαρό έγκλημα» και «σαφή παραβίαση του άρθρου 2 του Χάρτη του ΟΗΕ».

Ωστόσο, οι συντάκτες της επιστολής τόνισαν ότι ανησυχούν «για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας», «για τη συνέχιση της ύπαρξης της επιχείρησής μας» και «για τη χώρα μας».

Επιπλέον, η Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα άψογο δημοκρατικό κράτος, πιστεύουν οι τεχνίτες από την περιοχή Halle (Saale).

Αναφέρονται σε μια δημοσίευση της Transparency International, στην οποία η Ουκρανία κατέλαβε την 122η θέση όσον αφορά τη διαφθορά το 2021 – καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε χειρότερη απόδοση. «Και θέλετε να βάλετε τη Γερμανία στο κύμα εξαιτίας αυτού;» καταλήγουν 16 εκπρόσωποι όλων των συντεχνιών που υπέγραψαν την έκκληση επικρίνουν τον Scholz.

Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, ο μέσος εργάτης της βιομηχανίας σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα έξοδα διαβίωσής του.

Τότε ακόμη και οι απολύτως φυσιολογικές, απαραίτητες βιοτεχνικές υπηρεσίες θα καταστούν μη διαθέσιμες, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Πολιτικοί τριγμοί

Σε δίνη πολιτικής κρίσης φαίνεται πως έχει εισέλθει η Γερμανία, σε μια -ωστόσο- ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το bankingnews.gr

Τη στιγμή, που στη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει να παρατράγουδα λόγω της ακρίβειας και οι Γερμανοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, ήρθε και το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Cum-Ex» να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα για τον καγκελάριο, Olaf Scholz. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις στον ίδιο προκειμένου να υποβάλλει την παραίτηση του.

Δεδομένης, όμως της θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ -καθώς θεωρείται μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις, εάν όχι η ισχυρότερη- ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία διασπείρεται και στον υπόλοιπο μπλοκ. Κατά συνέπεια θεωρείται αμφίβολο εάν η ΕΕ θα καταφέρει να ανταπεξέλθει μια πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, σε μια περίοδο όπου η συνοχή της κρέμεται ήδη σε μια κλωστή…

Πιέσεις σε Scholz για παραίτηση

Υπό το βάρος του σκανδάλου φοροδιαφυγής, Cum-Ex, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, δέχεται πιέσεις για να υποβάλλει την παραίτηση του. Ειδικότερα, ο Richard Seelmaecker, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος CDU στην επιτροπή, δήλωσε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο διάδοχός του ως δήμαρχος, Peter Tschentscher, πρέπει να παραιτηθούν. «Και οι δύο πρέπει να παραιτηθούν», είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Το σκάνδαλο Cum-Ex

Η ιστορία θυμίζει οικονομικό θρίλερ, όπου οι πρωταγωνιστές είχαν εμπλακεί σε αδιαφανείς συναλλαγές με στόχο τη φοροαποφυγή. Κεντρικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτιζε η ιδιωτική τράπεζα Warburg Bank του Αμβούργου, σε μία εποχή που ο σημερινός καγκελάριος Scholz ήταν τοπικός κυβερνήτης στο “μεγάλο λιμάνι” της Γερμανίας. Σήμερα (19/8/2022) ο καγκελάριος καλείται να καταθέσει σε διερευνητική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο Κοινοβούλιο του Αμβούργου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να λάβει θέση για το σκάνδαλο Cum-Ex. To 2020 ο Scholz είχε καταθέσει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του τοπικού Κοινοβουλίου, χωρίς να προκύπτουν στοιχεία εναντίον του. Έκτοτε η υπόθεση είχε ξεχαστεί, εωσότου πρόσφατα όταν η εισαγγελία της Κολωνίας, που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, εντόπισε ποσό 218.000 ευρώ σε μετρητά σε μία τραπεζική θυρίδα που διατηρούσε στη Warburg Bank ο Johannes Kahrs, άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του SPD και βουλευτής Αμβούργου μέχρι το 2020. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης διατυπώνουν τώρα υποψίες μήπως ο Kahrs θα μπορούσε να ήταν εκείνος που άσκησε επιρροή για να μην πληρώσει τους οφειλόμενους φόρους η Warburg Bank μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών Cum-Ex.

Ο λαβύρινθος των Cum-Ex συναλλαγών

Αλλά τι ακριβώς είναι οι συναλλαγές Cum-Ex; Πρόκειται για μία διαμφισβητούμενη πρακτική, την οποία το 2021 τελεσίδικα χαρακτήρισε ποινικά κολάσιμη το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο για αστικές και ποινικές υποθέσεις (BGH). Ο όρος προέρχεται από τις δύο αντίθετες λέξεις Cum (“Εντός, με”) και Ex (“Εκτός, χωρίς”). Μία φορά τον χρόνο οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν κάποιο μέρισμα στους μετόχους τους, οι οποίοι θεωρητικά στη φορολογική τους δήλωση οφείλουν να δηλώσουν τα έσοδα από μερίσματα, ώστε αυτά να φορολογηθούν με συντελεστή 25%.

Όμως αυτό που έκαναν οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex ήταν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις. Όπως εξηγεί παραστατικά ο πρώην βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Fabio De Masi “είναι σαν να παραδίνετε τα μπουκάλια της ανακύκλωσης, να σας δίνουν το κουπόνι με τα χρήματα που δικαιούστε κι εσείς να βγάζετε φωτοτυπία αυτό το κουπόνι, για να εισπράξετε περισσότερα χρήματα στο ταμείο του σούπερ-μάρκετ”.

Φόβοι για κοινωνική έκρηξη λόγω ακρίβειας

Εν τω μεταξύ, αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Πρώτη η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, προειδοποίησε για «επαπειλούμενη λαϊκή εξέγερση», ενώ κάποιες ακρότητες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, καθώς δεξιοί εξτρεμιστές στη Σαξονία βγήκαν στους δρόμους για να «δικάσουν» τον αντικαγκελάριο, Robert Habeck, υπεύθυνο για την Ενεργειακή Πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας αναμένει «διαμαρτυρίες ανάλογου μεγέθους με εκείνες κατά των περιορισμών της πανδημίας», μολονότι ο κορωνοϊός δεν επέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες στον ίδιο βαθμό με τον υψηλό πληθωρισμό και το ράλι στις τιμές των καυσίμων και των βασικών προϊόντων διατροφής, που πριμοδοτούν κατά κύριο λόγο τον λαϊκισμό, απειλώντας σοβαρά την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία.

Η γενικευμένη ανησυχία στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, φέρνει πιο κοντά τη λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου μιας νέας διοίκησης στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, η οποία θα είναι υπεύθυνη, κατά την «Berliner Zeitung», για την «επιχειρησιακή διαχείριση των εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας». Η νέα διεύθυνση θα εδρεύει στο Βερολίνο, με σκοπό να αναλαμβάνει «την επιχειρησιακή διαχείριση των εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής βοήθειας και της βοήθειας σε καταστροφές καθώς και της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας», την ώρα που 10-15 περισσότερα ευρώ απαιτούνται το τελευταίο διάστημα για τον μέσο Γερμανό πολίτη σε κάθε νέα αγορά βασικών ειδών διατροφής, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας