«Πύρινη κόλαση» στο Ωραιόκαστρο: Μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις – Για άλλη μία φορά το «επιτελικό» κράτος απέτυχε

73

Για άλλη μία φορά ανίκανο στάθηκε το περίφημο «επιτελικό» κράτος να σώσει περιουσίες από την καταστροφή καθώς η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (4/7) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης κατέκαψε σημαντιικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Για άλλη μία φορά δημιουργείται και η εύλογη απορία: Το κράτος έχει προχωρήσει στην δημιουργία και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών τα τελευταία χρόνια;

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά στην περιοχή της Ανθούπολης, ενώ λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε νέο μέτωπο στη Φιλοθέη.

Οι ισχυρές ριπές του ανέμου προκάλεσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να εξελιχθεί σε έναν πολύωρο αγώνα.

Με το πρώτο φως της Κυριακής η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, ωστόσο ενεργό παραμένει το μέτωπο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου συνεχίζουν να εκδηλώνονται εστίες φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν επανειλημμένες εκρήξεις στις εγκαταστάσεις, ενώ σε διάφορα σημεία της περιοχής εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ολοσχερώς καταστράφηκε βιοτεχνία κατασκευής τζακιών, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και μονάδα με λιπαντικά αυτοκινήτων.

Αντίθετα, στον οικισμό της Φιλοθέης δεν αναφέρθηκαν καταστροφές σε κατοικίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Ασλανίδη, οι φλόγες έφτασαν σε ορισμένες αυλές και κατέστρεψαν πρόχειρες κατασκευές, χωρίς όμως να επηρεαστούν σπίτια.

Ο ίδιος περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά την εκκένωση της περιοχής, τονίζοντας ότι αστυνομικοί και στελέχη του δήμου χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, καθώς αρκετοί αρνούνταν να αποχωρήσουν.

Και λογικό είναι αυτό καθώς στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια όποιος αφήνει το σπίτι του δεν τον βρίσκει ποτέ ξανά… όρθιο.

Με το φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, ενώ ο δήμος προτίθεται να ζητήσει την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερα αποπνικτική εξαιτίας των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα από το 112, με οδηγίες προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές που απειλήθηκαν και, όπου δεν απαιτούνταν εκκένωση, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 160 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα και 52 πυροσβεστικά οχήματα, με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ενισχύθηκαν οι προσπάθειες και από αέρος με αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ στη μάχη έχει συνδράμει και η ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε επιφυλακή για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την άμεση παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας