Έβρος-Μετανάστρια αποκαλύπτει: “Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δυο νησιά”

655

«Οι Τούρκοι μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα» μαρτυρά μεταξύ άλλων μια γυναίκα, από τους 38 – συνολικά – μετανάστες που εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του Έβρου και τελικά βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, αποκαλύπτοντας την πίεση της Τουρκίας προς τη χώρα μας με αφορμή το μεταναστευτικό.

Η Μπαϊντά, μια γυναίκα από την ομάδα των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο και μετέδιδε το δράμα τους μέσω social media, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι «οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Δηλαδή, η Τουρκία τους έσπρωξε δύο φορές σε νησίδα του Έβρου, με αποτέλεσμα να γίνουν καταγγελίες για τον εγκλωβισμό τους και την αρχική παρέμβαση των ελληνικών Αρχών πως οι νησίδες ανήκαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της μετανάστριας έχουν καταγραφεί και από τις ελληνικές Αρχές, αφού από τη στιγμή που οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, οργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και μεταφέρθηκαν, αρχικά, στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τρόπος της μετακίνησής τους και μετά στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στο ΚΥΤ Φυλακίου πήγε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε πως ότι από τις καταθέσεις των μεταναστών που εντοπίστηκαν στον Έβρο, προκύπτει ότι οι τουρκικές αρχές τους συνέλαβαν επίσημα και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο.

Για το πεντάχρονο παιδί που έχασε τη ζωή του, ο υπουργός τόνισε πως το τραγικό περιστατικό συνέβη σε τουρκικό έδαφος και πως η ελληνική πλευρά θα κινηθεί μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρούς Ημισελήνου, «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αμέσως μόλις έστειλαν το στίγμα τους οι μετανάστες, οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν, τους εντόπισαν και τους μετέφεραν στο φυλάκιο. Τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία ημέρα μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη και είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας