Θρασύτατος Οκτάι: Το Βαρώσι έδαφος της “ΤΔΒΚ”-Τον Αύγουστο γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο

554

Η Τουρκία από την αρχή, ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι, τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης, που θα εγγυάται τα υφιστάμενα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τ/κ, έδειξε μια αντίληψη επικεντρωμένη στη λύση με εποικοδομητικές και καινοτόμες ιδέες. Ωστόσο, υποστήριξε, λόγω της νοοτροπίας της ε/κ πλευράς η προσπάθεια έμεινε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι Ε/κ, κατά τον Φουάτ Οκτάι, ποτέ δεν είδαν τους Τ/κ ως ίσους εταίρους, θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού και το 2004 οι 3 στους 4 Ε/κ, παρότι οι Τ/κ είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν, αυτοί είπαν όχι, οι Τ/κ δεν είναι εταίροι μας, είμαστε οι μόνοι ιδιοκτήτες στο νησί, όπως υποστήριξε.

Και στο Κραν Μοντάνα, συνέχισε, η ε/κ πλευρά έφυγε από το τραπέζι δηλώνοντας ότι δεν μοιραζόμαστε με τους Τ/κ ούτε τα νοσοκομεία μας, όπως και πάλι υποστήριξε.

Είπε επίσης ότι οι Ε/κ προσπαθούν να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στο Βαρώσι, «κάνουν φασαρία με ψέματα». «Το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ».

Ο κ. Οκτάι επιτέθηκε και στην Ευρωπαία Επίτροπο, Φερέϊρα για τις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο πριν λίγες ημέρες που έκανε επαφές τύπου «βρισκόμαστε με φίλους για ψώνια» και επανέλαβε το αφήγημα που αγνοεί τους Τ/κ, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Δεν ξέρουμε πώς ενεργείτε μεροληπτικά ακόμα και όταν υποστηρίζετε την πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθείτε να διαγράψετε τα πάντα σχετικά με το παρελθόν των Τουρκοκυπρίων; Τι ενότητα, τι ισότιμη στάση, ποιες ευρωπαϊκές αξίες; Παραμύθια…», είπε.

Για τη λύση ανέφερε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει θα γίνει μέσω της αναγνώρισης της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού». «Στις διαπραγματεύσεις, τα δύο κράτη θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού πώς μπορούν να συνεργαστούν και τι είδους μέλλον θα χτίσουν δίπλα-δίπλα σε αυτό το νησί γεμάτο μοναδικές ομορφιές. Αυτός είναι ο μόνο δρόμος για την λύση», υποστήριξε.

Είναι δίπλα, ανέφερε, στο ψευδοκράτος στην προσπάθειά του για ανάπτυξη «στο δρόμο για την λύση» και «ίνσιαλαχ στην επόμενη σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών θα δούμε και τη σημαία της τδβκ».

Θα συνεχιστεί, κατέληξε, αδιάκοπα η ενότητα, η αλληλεγγύη και η επίτευξη σταθερότητας και ανάπτυξης του ψευδοκράτους.

Τον Αύγουστο φθάνει στην περιοχή το γεωτρητικό της Τουρκίας, είπε στα κατεχόμενα ο Οκτάι

Το έβδομης γενιάς γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Χαν, με ικανότητα γεώτρησης στα 12.200 μέτρα τον ερχόμενο μήνα (Αύγουστο) θα αρχίσει να δραστηριοποιείται σαην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά την ομιλία του στην παρέλαση για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο απέναντί σε κάθε απόπειρα πρόκλησης και παρανομία. «Δεν διαχωρίζουμε από τα δικά μας τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/κ αδερφών μας. Όσοι πάνε στο φως του φεγγαριού με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι των Ε/κ».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επανέλαβε την πρόταση Τατάρ για συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου και την πρόταση Ερντογάν για μια Διάσκεψη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει και το ψευδοκράτος.

Σε αυτό το θέμα, είπε, η Τουρκία είναι ξεκάθαρη, το ψευδοκράτος είναι ανοικτό στην επικοινωνία. το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Ωστόσο, συνέχισε, η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει έναν σύμμαχο στην περιοχή. «Οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα πετύχει ποτέ», ανέφερε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ προσπαθούν να αφανίσουν τους Τ/κ, κάτι που -σύμφωνα με τον ισχυρισμό του – ξεκίνησε “αγνοώντας τους και μετατράπηκε σε δολοφονίες από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι”. «Ήθελαν να μετατρέψουν τους Τ/κ, που ζουν ειρηνικά στη γη τους από το 1571, σε παρίες στην ίδια τους την πατρίδα. Υπήρχε όμως κάτι που η ΕΟΚΑ με τα αιματοβαμμένα χέρια και οι δυνάμεις που την υποστήριζαν δεν μπορούσαν να μετρήσουν, ότι η καρδιά των Τ/κ χτυπούσε για ελευθερία, το αίμα τους έτρεχε για ελευθερία. Με την πεποίθηση ότι αυτοί δεν μας υπολογίζουν κι εμείς θα γίνουμε ακόμα πιο ορατοί, οι Τ/κ ήρωες άρχισαν να οργανώνονται ενάντια στα βασανιστήρια και να δίνουν τον δικό τους αγώνα», είπε.

Η σφαίρα των δολοφονιών προερχόταν από έξω και κυρίως από την Ελλάδα, υποστήριξε περαιτέρω και είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν δράση «για να εξαρθρώσουν το στιλέτο που επιχειρήθηκε να χτυπήσει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων». Μπροστά στους αλεξιπτωτιστές και τις νάρκες που άνοιγαν τον δρόμο, συνέχισε, η “ε/κ τρομοκρατία και οι υποστηρικτές τους”, δεν μπόρεσαν να πάρουν ανάσα.

Υποστήριξε ότι με την «επιχείρηση», όπως αναφέρθηκε στην εισβολή, οι Τ/κ κέρδισαν τη σημαία, το έδαφος, την κυριαρχία τους και ήρθε η ειρήνη και η ευημερία σε ολόκληρο το νησί.

Η ενότητα, ανέφερε, της Τουρκίας και του ψευδοκράτους έδειξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτά που πρέπει στις εθνικές της υποθέσεις. «ίδια είναι και σήμερα η στάση, η αποφασιστικότητα και η βούλησή μας. Είμαστε συνδεδεμένοι με τους Τουρκοκύπριους με εθνικούς, συμβατικούς και ιστορικούς δεσμούς και θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στην τδβκ», είπε.

Τότε, είπε ο κ. Οκτάι, η Τουρκία δεν παρήγαγε όπλα και αναφέρθηκε στις τουρκικές εταιρείες, τη «νέα αμυντική βιομηχανία», TUSAŞ, ASELSAN και HAVELSAN, καθώς και στο ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν να κατασκευάσουν και να επισκευάσουν πλοία.

Αναφέρθηκε και στα αμφίβια πλοία, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων Αναντολού, το πλοίο θαλάσσιου εφοδιασμού υποστήριξης μάχης, τη φρεγάτα Κωνσταντινούπολη και τα νέου τύπου υποβρύχια. «Βήμα βήμα θα γίνουμε μια ακόμη πιο δυνατή και αποτρεπτική θαλάσσια δύναμη».

Είπε ότι ενσωματώνουν την εθνική τορπίλη AKYA και τον εθνικό αντιπλοϊκό πύραυλο Atmaca στα υποβρύχια με ανεξάρτητη από τον αέρα ικανότητα προώθησης.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας