Συναγερμός στην Ουκρανία-Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί-Πλήρης αποτυχία ουκρανικής αντεπίθεσης στην Χερσώνα

1846
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Σειρήνες σε όλη την Ουκρανία ήχησαν από νωρίς το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το πρωί, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, αν και σε μικρότερη ένταση από τις αρχές της εβδομάδας.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος τόνισε πως οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα και πέτυχαν το στόχο τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνεχιστούν οι μαζικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
«Δεν είναι σκοπός μου να καταστρέψουμε την Ουκρανία» υποστήριξε ο Putin, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστράτευσης των 300.000 Ρώσων στρατιωτών, εκτιμώντας πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είπε πως η Ουκρανία είναι πιο δυνατή από ποτέ και υποστήριξε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να πάρουν πίσω όλα τα ουκρανικά εδάφη.
Μία σημαντική εξέλιξη, που καταγράφηκε στις 15/10 είναι η ολοκληρωτική αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στην Kherson.

Οι Ρώσοι σταμάτησαν την ουκρανική αντεπίθεση στην Kherson

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απέτυχαν στην επιθετική τους επιχείρηση στην περιοχή της Kherson έγραψε το Σάββατο (15/10/2022) στο κανάλι του στο Telegram, ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής.
«Είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία της επίθεσης των Ουκρανών Ναζί στην περιοχή Kherson.
Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε την επίθεση που επιχειρήθηκε προς την κατεύθυνση του Berislav, στην περιοχή Kherson», είπε ο Stremousov.

Καταστρέψαμε 22 από τους 29 στόχους που είχαμε θέσει

Όπως είπε ο Putin από τις πρόσφατες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, καταστράφηκαν οι 22 από τους 29 στόχους που είχε θέσει η ρωσική πλευρά, κυρίως υποδομές ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και στρατιωτικές υποδομές.
Μάλιστα υπογράμμισε πως παραμένουν άλλοι επτά στόχοι, και για αυτό οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
«Δεν χρειάζονται μαζικές επιθέσεις.
Έχουμε άλλους στόχους τώρα» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, η Ρωσία προχώρησε σε ένα κύμα μαζικών επιθέσεων σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ουκρανία, κάτι που αναλυτές θεώρησαν ως μια κίνηση «αντιποίνων» για το «χτύπημα» στη γέφυρα του Κερτς.
Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως στόχος δεν είναι η καταστροφή της Ουκρανίας.

Ο στόχος των επιθέσεων

Πράγματι, πέρα από τα αντίποινα, απώτερος στόχος του Putin ήταν με τις πυραυλικές αυτές επιθέσεις να προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα προωθούνται τόσο στο νότιο όσο και στο ανατολικό μέτωπο.
Με τα πλήγματα σε υποδομές ενέργειας και μεταφορών, η Ρωσία αποσκοπεί στο να δυσκολέψει τις προσπάθειες του Zelensky να μετακινήσει στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και να παρέχει καύσιμα και ηλεκτρισμό, που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση του πολέμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των ουκρανικών επιθέσεων από τον Αύγουστο, η ρωσική στρατηγική φαίνεται να είναι μια τακτική στρατηγικής υποχώρησης, προκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στους επιτιθέμενους.
Ο στόχος είναι να κερδίσει χρόνο μέχρι την άφιξη σημαντικών ενισχύσεων, που θα έλθουν μέσα από την επιστράτευση των 300.000 Ρώσων.
Από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν αθόρυβα τεράστιες ποσότητες καυσίμων και άλλων προμηθειών που απαιτούνται για την έναρξη και τη διατήρηση μιας μεγάλης επίθεσης.

Ουκρανικές απώλειες στο Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τέσσερις θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε το Σάββατο (15/10/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
« Ρωσικές επιδρομές έπληξαν τέσσερις θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, 53 μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής, δυνάμεις και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 142 περιοχές», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι σκότωσαν τουλάχιστον 50 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν μια αποθήκη με πυρομαχικά στην περιοχή του Kharkiv.
Ο Konashenkov τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στο Kupyansk, όπως έκαναν την προηγούμενη μέρα.
Σημείωσε δε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τις ουκρανικές δυνάμεις αποβίβασης στην περιοχή Kakhovka.

Η ουκρανική αντεπίθεση στην Kherson

Οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες το Σάββατο (15/10) εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην περιοχή Kherson, περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής μόνο βομβαρδισμούς, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Kirill Stremousov.
«Παρά τον βομβαρδισμό της αμυντικής γραμμής, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Dudchan,…, η αντεπίθεση που προσπάθησαν να εξαπολύσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας περιορίζεται σε βομβαρδισμούς», είπε.
Σημείωσε νωρίτερα επίσης ότι η ενεργός φάση της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ξεκίνησε στην περιοχή Kherson αλλά ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να αποκρούσει τις επιθέσεις.
«Ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει όλες αυτές τις επιθέσεις, να σταθεί μέχρι τέλους.
Η περιοχή Kherson είναι πλήρες έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» τόνισε σε συνέντευξή του

Σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η επιστράτευση

Όπως είπε ο Putin στόχος είναι η επιστράτευση των Ρώσων στρατιωτών να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, ήδη 220.000 έχουν επιστρατευτεί, εκ των οποίων οι 16.000 είναι ήδη σε θέσεις μάχης.
Μάλιστα, σημείωσε πως εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επιστράτευση.

Ποντάρει στον χειμώνα

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση της επερχόμενης επίθεσης, αλλά το momentum δεν ευνοεί την Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί έχουν απολέσει την αρχική τους ορμή και έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο πεδίου, καθώς η Ρωσία επιτίθεται σε κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από την έναρξη του πολέμου.
Ταυτόχρονα προετοιμάζεται για να εισαγάγει άλλες εκατό χιλιάδες ή περισσότερους στην επόμενη φάση του πολέμου.
Η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να πέφτει στη δεκαετία στην Ουκρανία και συνήθως από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο αναμένεται χιόνι, μαζί με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Ενώ η ενεργειακή και βιομηχανική υποδομή της Ουκρανίας συνεχίζουν να υφίστανται ζημιές, τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας είναι απεριόριστα και η στρατιωτική-βιομηχανική της ικανότητα έχει επίσης κινητοποιηθεί.
Μέχρι αυτόν τον χειμώνα, θα παράγουν μια συνεχή ροή πολεμικού υλικού και πυρομαχικών, ενώ η Ουκρανία θα εξαρτάται σχεδόν από προμήθειες από τη Δύση, που μπορεί να φτάσουν ή να μην φτάσουν έγκαιρα ή στις απαιτούμενες ποσότητες.

Βομβαρδισμοί όλη τη νύχτα

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ρωσικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τους οποίους τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.
Υποδομές επλήγησαν στην πόλη Zaporizhia, στη νότια Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου και αναφέρθηκαν εκρήξεις, με τις τοπικές αρχές να συνιστούν στους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια για να είναι ασφαλείς.
Στο μεταξύ οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πέντε εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής αναχαιτίστηκαν καθώς πετούσαν πάνω από τη γειτονική περιφέρεια του Dnipro
Περισσότερα από 50 βλήματα από εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και βαρύ πυροβολικό έπληξαν την περιοχή της Νικόπολης στην ίδια περιφέρεια, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Zelensky: Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ – Θα πάρουμε όλα τα εδάφη πίσω

Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ υποστήριξε στο χθεσινό διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα καταφέρουν να πάρουν πίσω όλα τα ουκρανικά εδάφη.
«Ο κόσμος είναι μαζί μας περισσότερο από ποτέ.
Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς από ποτέ σε όλη την ιστορία μας» είπε ο Zelensky.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το Belgorod

Μια αποθήκη καυσίμων στην περιφέρεια Belgorod της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, άρπαξε φωτιά έπειτα από βομβαρδισμό, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vyacheslav Gladkov χωρίς να προσδιορίσει την προέλευση του βομβαρδισμού.
Οι συνοριακές περιοχές της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του Belgorod, κατηγορούν την Ουκρανία ότι επιτίθεται σε στόχους, περιλαμβανομένων των αποθηκών καυσίμων και του ηλεκτρικού δικτύου, από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατό στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη σχόλιο από το Κίεβο.
Η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσε ότι έπιασε φωτιά μια από τις δέκα δεξαμενές καυσίμων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ στη συνέχεια ο κυβερνήτης είπε ότι σβήστηκε.
Την Πέμπτη, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανοί βομβάρδισαν μια αποθήκη πυρομαχικών, ένα σχολείο, ένα συγκρότημα κατοικιών και έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στην περιφέρεια Belgorod.

Νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ανέρχεται στα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, περισσότερες από 23.000 οβίδες πυροβολικού, 5.000 τηλεχειριζόμενες νάρκες, 5.000 αντιαρματικά όπλα και 200 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Humvee.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας