Ρωσία-Kατηγορεί Βρετανία για σχεδιασμό και εκτέλεση της επίθεσης στο Κinburn Spit

1161

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους ότι «είναι μακράν ο πιο επιθετικά αντι-ρωσικός ξένος στρατός που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία», κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων και για σειρά ειδικών επιχειρήσεων

Πηγές του ρωσικού Γενικού Επιτελείου αναφέρουν ότι οι Βρετανοί είχαν τον έλεγχο στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της αποτυχημένης αμφίβιας επίθεσης στο Κinburn Spit, το στρατηγικό σημείο μεταξύ της περιφέρειας του Μικολάεφ και της Χερσώνας τον περασμένο Νοέμβριο.

Η μόνη χερσαία πρόσβασή του είναι μέσω της Περιφέρειας της Χερσώνας. Καταλαμβάνει το δυτικότερο τμήμα της χερσονήσου Kinburn , που εκτείνεται δυτικά στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των εκβολών του Δνείπερου-Μπουγκ στα βόρεια και του κόλπου Yahorlyk στα νότια.

Έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια), με πλάτος περίπου 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια) στη βάση του, στενεύει σε περίπου 100 μέτρα (330 πόδια) στο δυτικό μισό του.

Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η περιοχή καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις 10 Ιουνίου 2022.

Η Ρωσία ενίσχυσε τις θέσεις της και τη χρησιμοποίησε ως τοποθεσία για να αναπτύξει ηλεκτρονικό πόλεμο και να συντονίσει επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού σε κοντινές ουκρανικές θέσεις.

Από την αντεπίθεση της Ουκρανίας στη Χερσώνα το 2022 που έληξε τον Νοέμβριο του 2022, τα εδάφη που ανακτήθηκαν στα βόρεια του Κinburn Spit επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν καταδρομικές προσπάθειες κατά των Ρώσων.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συντόνισαν βομβαρδισμούς της δεξιάς όχθης του Δνείπερου και της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε τις πρώτες επιθετικές αναγνωρίσεις τον Σεπτέμβριο του 2022 κατόπιν προτροπής των Βρετανών

Μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου κατά τη διάρκεια της ουκρανικής νότιας αντεπίθεσης στις 11 Νοεμβρίου 2022, όλα τα εδάφη στην περιφέρεια του Μικολάιβ εκτός από το Kinburn ανακαταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία είχε και πάλι πρόσβαση στις εκβολές του Δνείπερου, αν και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα δεν ήταν ακόμα δυνατή.

Στις 12 Νοεμβρίου, η Επιχειρησιακή Διοίκηση Νότιας Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να ανακαταλάβει το Kinburn Spit.

Τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2023, ουκρανικές ομάδες μαζί με Βρετανούς «συμβούλους» από το Ochakiv προσπάθησαν να αποβιβαστούν  στο Pokrovske με φουσκωτά σκάφη.

Οι Ουκρανοί στην αρχή υποστήριξαν ότι η ενέργεια ήταν «επιτυχημένη», αλλά αυτό δεν ήταν και τόσο αληθές. Εγκλωβίστηκαν και άρχισαν να δέχονται τον μαζικό βομβαρδισμό πυροβολικού και Αεροπορίας των Ρώσων.

Στις 28 Νοεμβρίου,  η επίθεση είχε βαλτώσει και εν τέλει οι ουκρανικές δυνάμεις καταστράφηκαν ή αποχώρησαν σταδιακά από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας