Ρωσία:-Από τον ρόλο του Johnson στη ρήξη του 2022 έως το «Euromaidan»

1087
H απάντηση της Ρωσίας στις αποκαλύψεις για τον Boris Johnson και τις δηλώσεις της von der Leyen για τα 10 χρόνια του «Euromaidan»
Τη… σωστή πλευρά της Ιστορίας και τις ευθύνες της Δύσης για την καταστροφή  της Ουκρανίας περιγράφει η Ρωσία. 
Χαρακτηριστικά η ρωσική πρεσβεία ζήτησε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2023 στο Λονδίνο από το Ηνωμένο Βασίλειο να σχολιάσει τη δήλωση ενός ανώτερου Ουκρανού πολιτικού ο οποίος δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ήταν αυτός που έπεισε το Κίεβο το 2022 να μην διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και να συνεχίσει το πολεμώντας αντ’ αυτού.
Την Παρασκευή, ο Davyd Arakhamia, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας στο κοινοβούλιο και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής με τη Ρωσία, αποκάλυψε ότι ο Johnson έπεισε το Κίεβο να μην υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για τον τερματισμό της σύγκρουσης την άνοιξη του 2022.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ουκρανία απέρριψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της αντίθετης ρήτρας του συντάγματος σχετικά με τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας.
«Έτσι, προφανώς, με τη σημαντική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, χάθηκε μια ευκαιρία για λύση μέσω διαπραγματεύσεων – με τραγικές συνέπειες για το ουκρανικό κράτος, την οικονομία και τον πληθυσμό.
Θα φρόντιζε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του

Arakhamia;» η πρεσβεία ανάρτησε στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter).

Η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν μερικούς γύρους συνομιλιών στην αρχική φάση της σύγκρουσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις τελικά σταμάτησαν.
Boris Johnson unveils extra £54M in military aid for Ukraine in surprise  Kyiv trip – POLITICO
Boris Johnson on X: "This week I visited Ukrainian troops being trained by  British Armed Forces in North Yorkshire. The UK is committed to doing all  we can to help Ukraine continue
Η πορτοκαλί επανάσταση

Στο ίδιο πλαίσιο των ιστορικών ευθυνών για την κρίση, η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τα σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, η οποία επαίνεσε το πραξικόπημα της Ουκρανίας «Euromaidan» ως «10 χρόνια αξιοπρέπειας», δήλωσε την Κυριακή 26/11 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula Von der Leyen σχετικά με τη 10η επέτειο του Euromaidan.
«Είναι λυπηρό, αφού, νομίζω, ένα βίαιο πραξικόπημα δεν έχει ποτέ εκληφθεί ως γιορτή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Ο Dmitri Peskov υπενθύμισε ότι πριν από μια δεκαετία, το Euromaidan, που πήρε το όνομά του από μια πλατεία στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου ήταν η έδρα των πραξικοπηματιών, είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή μιας νόμιμης ουκρανικής κυβέρνησης από εκείνους που προωθούσαν ακροδεξιές ιδέες που σταδιακά κλιμακώθηκαν σε «ρητά ναζιστικές» πολιτικές.
«Στη συνέχεια, προκάλεσε την εμφάνιση ενός τέτοιου καθεστώτος στο Κίεβο που αποδείχθηκε επικίνδυνο για εμάς, το οποίο αποδείχθηκε επικίνδυνο για μέρος του λαού του, εννοώ τους Ρώσους, και δυστυχώς συνεχίζει στις τραγωδίες που βλέπουμε καθημερινά. στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Peskov.
Τον Νοέμβριο του 2013, μια σειρά διαδηλώσεων ξέσπασε στην Ουκρανία λόγω της απόφασης των αρχών να σταματήσουν μια πολιτική που αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αναταραχή έγινε γρήγορα αντιπροεδρική και αντικυβερνητική, με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητά εθνική επανάσταση.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.
Οι διαδηλώσεις τελικά μετατράπηκαν σε πραξικόπημα, που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014.
Understanding Ukraine's Euromaidan Protests - Open Society Foundations
Euromaidan - Wikipedia
The Innocence and Violence of EuroMaidan: Notes from Kyiv | UCL SLOVO  Journal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας